ReciPlàstic converteix Sant Marcel·lí en l’escenari innovador per a millorar el reciclatge de plàstic i l’economia circular

3 de abril de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

reciplastic-ok-horizontal.png

  • “ReciPlàstic” és la marca local del projecte europeu PlastiCircle, que coordina ITENE i que té prevista al voltant de 9 accions informatives a peu de carrer i distribuïdes per tot Sant Marcel·lí per a fomentar la participació i la conscienciació ciutadana.
  • Un total de 28 contenidors grocs de Sant Marcel·lí disposaran d’un dispositiu tecnològic per a identificar cada usuari amb la seua bossa d’envasos lleugers i així poder portar un registre dels ecopunts de cada persona.
  • El registre per a participar s’obrirà el 17 d’abril i es podrà començar a depositar bosses des de l’1 de maig fins al 31 juliol.
La ciutat de València està a punt d’arrancar el projecte pilot de reciclatge de plàstic i economia circular en el barri de Sant Marcel·lí que, sota la denominació local de “ReciPlàstic”, promourà un innovador procés de participació ciutadana, al qual seguiran les ciutats d’Alba Iulia (Romania) i Utrecht (Holanda), tot això en el marc del projecte europeu PlastiCircle, finançat pel programa Horitzó 2020.
Durant aquest període de proves, que s’estendrà entre l’1 de maig i el 31 de juliol, els ciutadans que s’hagen registrat prèviament en la pàgina web del projecte pilot podran depositar les seues bosses amb residus d’envasos lleugers en algun dels 28 contenidors grocs del barri de Sant Marcel·lí. Aquests contenidors portaran un dispositiu tecnològic adossat, dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres identificatiu de l’usuari.
L’usuari haurà de pegar aquesta etiqueta en la bossa que deposite en el contenidor, la qual cosa permetrà saber com cada ciutadà ha separat els seus residus per a compensar-li per aquesta acció mitjançant una sèrie d’ecopunts, que seran canviats posteriorment.
La posada en marxa d’aquesta iniciativa inclou un procés de difusió i captació de participants a peu de carrer i, com a preparació prèvia, aquest matí Las Naves ha acollit un taller formatiu per a capacitar als monitors que estaran en contacte amb la ciutadania sobre els aspectes clau a transmetre, entre ells, com registrar a les persones interessades, quina és la programació d’activitats previstes o quines tipus de recompenses podran obtindre els participants per separar millor els seus residus.
El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha explicat que aquesta iniciativa europea compta amb tot el suport municipal ja que “s’espera obtindre bons resultats que ajuden a resoldre el desafiament mundial que suposa hui dia la completa gestió dels residus de plàstic, amb l’impacte mediambiental que això suposa”.
El 17 d’abril s’habilitarà el registre de participants a través de la pàgina web, que serà el portal de referència on estarà tota la informació relativa al projecte, i des de la qual les persones interessades podran registrar-se en el projecte, participar en diversos processos participatius, consultar el número dels seus ecopunts, llegir les notícies del projecte o contactar amb els responsables del projecte per a tots els dubtes i aclariments pertinents.
Projecte europeu PlastiCircle
El projecte europeu “PlastiCircle”, en el qual s’emmarca aquest pilot, va arrancar al juny de 2017 i finalitzarà el 31 de maig de 2021. Coordinat per ITENE (Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística), entre els socis espanyols del consorci també es troben Las Naves, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d’Espanya, Noruega, Alemanya, Holanda, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.
Més información ací: http://plasticircle.eu/
flag_yellow_low1.jpg
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 730292
COMPARTEIX:
TW - FB