Las Naves Brillen

Sobre Las Naves Brillen

Las Naves Brillen és una iniciativa que ha convertit l’edifici de Las Naves en una referència a la ciutat en matèria de transició energètica, objectiu marcat en la Missió Climàtica València 2030.

El centre d’innovació és ara un edifici més eficient, estalvia consum i aposta per les energies renovables. Ha sigut possible gràcies a la instal·lació d’una planta fotovoltaica finançada de manera col·lectiva.

El projecte de Las Naves Brillen s’ha executat conjuntament amb la consultora ECOOO en dues fases. La primera d’aquestes es completà durant l’any 2019 quan es dugueren a terme diverses actuacions i es compliren una sèrie d’objectius:

– Es va realitzar una auditoria de l’edifici de Las Naves, a càrrec d’Endef, amb l’objecte d’establir mesures per reduir el consum energètic, les emissions de CO2 i millorar l’eficiència energètica d’aquesta infraestructura.
– Es va establir una monitorització constant de les dades energètiques de l’edifici
– Es convocaren una sèrie de tallers de formació impulsats per AeioLuz i adreçats als treballadors i treballadores, per conscienciar-los sobre la importància d’aplicar hàbits i rutines per aconseguir un edifici més sostenible
– Es va fer un estudi tècnic-financer, a càrrec d’Ecooo, per a valorar la viabilitat de intal·lar una planta fotovoltaica co-finançada amb inversions ciutadanes
– En el mateix sentit, es va procedir a la col·locació de senyalització al centre.

Ací pots veure el vídeo de la primera fase de Las Naves Brillen:

La segona fase iniciada a 2022 ha complit dos objectius més i simultanis:

– La ubicació de la instal·lació fotovoltaica en el centre
– La implementació d’un procés de socialització de la planta a través d’una campanya de captació d’inversors i inversores.

La campanya, la primera d’aquestes característiques en el territori, tenia per objectiu recaptar 80.000 euros per a finançar la construcció de la instal·lació fotovoltaica, aconseguint recaptar el 100% del finançament gràcies a les inversions més de 100 persones.

La instal·lació fotovoltaica té un cost de 100.000€, dels quals Las Naves ha aportat 20.000€. La planta té una potència de 100 kWp i genera anualment un total de 138.880 kWh d’electricitat (l’equivalent al consum elèctric de 37 llars), que es destinen a l’autoconsum del propi edifici de la Fundació Las Naves, així com al punt de recàrrega de vehicle elèctric situat en les seues instal·lacions. En total, es calcula que aquesta planta genera un estalvi anual d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de 54.700 kg de CO2eq.

Què és el finançament socialitzat?

El finançament socialitzat, permet a la ciutadania participar en projectes de manera col·lectiva mitjançant l’aportació d’un préstec i anar recuperant-lo progressivament i amb interessos. Així, moltes persones poden participar en projectes rebent a canvi un retorn de la inversió amb interessos.

En aquest cas, les persones que participen en Las Naves Brillen tenen una rendibilitat superior al 1,5% mesura com TIR. Les liquidacions es realitzen anualment, durant el mes de març i al llarg dels 30 anys de duració del contracte.

En el cas de Las Naves Brillen, el préstec mínim per a participar en la campanya partia dels 100 euros, i comptava amb un màxim de 2.000 euros per inversió.

Ací pots veure el vídeo de campanya de participació de Las Naves Brillen:

https://www.youtube.com/embed/Ghldk3a-9w0

Per què hem promogut aquest projecte?

  • Perquè és urgent accelerar el desenvolupament de projectes d’energia renovable.

  • Perquè volem demostrar que aquestos projectes poden ser possible gràcies a una ciutadania compromesa.

  • Perquè és un projecte amb triple impacte: social, mediambiental i econòmic.

  • Perquè creiem en un model econòmic al servei de les persones i del planeta.

  • Perquè en participar en Las Naves Brillen contribueixes a fer de València una ciutat més sostenible, una ciutat millor per a viure.

Detall d'un panell solar de la planta fotovoltàica de Las Naves

Etapes del Procés

Calendari de Las Naves

Preguntes Freqüents

Quina rendibilitat ofereixen les participacions de Las Naves Brillen?

La rendibilitat de les participacions en la planta solar fotovoltaica de Las Naves Brillen correspon a una TIR de com a mínim 1,5% i s’estén al llarg de la vida útil de la planta (més informació ací). Aquest valor de TIR està calculat sobre un escenari en condicions negatives, per la qual cosa és probable que puga ser major. Pots escriure’ns a lasnavesbrillen@lasnaves.com i estarem encantades de compartir-te el nostre estudi de viabilitat i explicar-te amb detall cada número.

No obstant això, més enllà de l’interés econòmic, ens agrada emfatitzar la idea que aquest projecte té principalment un interés social i mediambiental.

Què és la TIR?

La TIR és el coeficient que s’utilitza per a  comparar oportunitats d’inversió diferents, recorrem a l’indicador més comunament admés, la Taxa Interna de Retorn o TIR, gràcies a la qual podem saber si ens convé més un depòsit bancari, invertir en una planta fotovoltaica o comprar un pis. Per a més informació sobre la TIR ací, ací i ací.

D'on ve la rendibilitat de les inversions?

La instal·lació fotovoltaica obté uns ingressos estables derivats dels estalvis obtinguts gràcies a l’autoconsum de la pròpia instal·lació en l’edifici de Las Naves.

Es pot recuperar la inversió?

En el cas de ser una participació de més de 1000 €, pots recuperar els teus diners entre l’any 5 i 10. L’única cosa que et demanem és un temps perquè trobem a la persona que ocupe el teu lloc. Si la resolució del contracte es produeix abans d’hora, portaria un cost del 2% de despeses de gestió.

Té algun avantatge fiscal invertir en Las Naves Brillen?

Qui inverteix en una participació fotovoltaica rep diners cada any durant el temps de duració del contracte, però no comença a pagar impost sobre la renda fins a l’any 11/13. En aquestos primers anys, l’inversor haurà estat recuperant, a efectes fiscals, l’import de la seua inversió, i només quan se supera aquesta quantitat, els diners addicionals que reba tindrà la consideració de renda i començarà a aplicar-se-li la retenció del 19%. Per tant, en el cas de la inversió fotovoltaica, s’ajorna el pagament d’impostos. Rebem els diners, però no hem de passar per Hisenda fins a molts anys després.

Tens tota l’explicació ací

Què ocorre amb la participació en cas de defunció?

En cas de defunció aquesta participació passa directament als hereus del titular del contracte. En tals circumstàncies és Ecooo qui s’encarrega de tots els tràmits necessaris per a l’operativa.

La reducció del preu de l'electricitat a mitjà termini és un risc per a l'amortització econòmica de les inversions en energies renovables?

No, no ho és. L’estudi de rendibilitat està realitzat sota l’escenari de condicions més desfavorables. Per a més informació escriu-nos a lasnavesbrillen@lasnaves.com.

Quins riscos tenen les inversions en renovables en Ecooo?

Existeixen tres tipus de riscos a l’hora de tindre en compte una inversió. Tècnics, reguladors i empresarials. Per a cobrir els riscos tècnics Las Naves cobra un 8% dels ingressos de la planta en concepte de manteniment, amb el qual cobrim el manteniment preventiu i el correctiu, per tant aquestos riscos estan limitats. Els riscos reguladors han sigut superats i el Tribunal Suprem ha emés successives sentències que van acabar per consolidar jurisprudència al voltant del concepte de “rendibilitat raonable”, que és la que apliquem en el projecte Las Naves Brillen. Finalment el risc empresarial no té l’aire d’ocórrer. L’experiència d’Ecooo, l’empresa que col·labora en aquest projecte, mostra que en 2020 el volum de participacions en plantes fotovoltaiques ha augmentat en un 25% fins als 4 milions d’euros. Per a més informació, ací. L’enllaç es refereix a plantes socialitzades de l’empresa Ecooo, col·laboradora d’aquest projecte. El mateix model aplica per al projecte Las Naves Brillen.

Pot posar-se la participació a nom d'un menor d'edat?

Sí, el que fem és incloure tant les dades del menor d’edat com les dades del seu pare o mare actuant en el seu nom i representació legal.

Com i quan he de formalitzar la meua participació?

Primer, has de reservar la teua participació a través del formulari d’aquesta web. Una vegada feta aquesta reserva ens posarem en contacte amb tu per a aclarir qualsevol dubte si el tens i per a enviar-te el contracte a signar, però no se’t cobrarà encara cap import. El pagament es formalitzarà una vegada la planta fotovoltaica estiga ja funcionant i generant ingressos (previst per al primer trimestre del 2022).

El blog de Las Naves Brillen

Un projecte de…

Logotips institucionals de la página web en valencià