Energia

València acollirà la reunió del projecte europeu PlastiCircle per a reinventar el cicle de reciclatge d’envasos plàstics

CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA:

  • Persones expertes de les 20 institucions sòcies d’aquesta iniciativa es donaran cita en Las Naves i realitzaran diverses visites a terreny durant els dies 17 i 18 de juliol.

Una trentena de persones expertes de les 20 institucions sòcies que participen en el projecte europeu PlastiCircle es reuniran els dies 17 i 18 de juliol a València -una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), en les quals s’implementarà de forma pilot- per a realitzar visites de camp i intercanviar informació sobre els avanços d’aquesta iniciativa, que cerca reinventar el cicle de reciclatge d’envasos i embalatges plàstics.

Durant el primer dia, els assistents visitaran una planta de reciclatge a Picassent gestionada per l’empresa Vaersa per a conèixer els diferents processos de reciclatge del plàstic. A continuació, la delegació es traslladarà al barri de Sant Marcelino per a conèixer l’entorn real en el qual es desenvoluparà part del projecte pilot. En la segona jornada, en tant, es desenvoluparan una sèrie de xarrades i sessions tècniques en Las Naves a càrrec de diversos socis del projecte.

Projecte europeu PlastiCircle

El projecte PlastiCircle, amb una durada de quatre anys (2017-2021), proposa reinventar el tractament d’envasos i embalatges plàstics per a aconseguir que el seu reciclatge siga més eficient i rendible en totes les seues fases: des del desenvolupament de contenidors intel·ligents per a la recollida selectiva de residus fins a l’optimització de les rutes de transport i la millora de les tecnologies de classificació i processament.

Liderat per l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística (ITENE), amb seu a Paterna (València), entre els socis espanyols del projecte es troben també Las Naves, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes), l’organització Ecoembes i la Fundació Knowledge Innovation Market Barcelona (KIMbcn).

Finançat pel Programa Marque de Recerca i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea (UE), PlastiCircle cerca solucions innovadores per a un problema de grans dimensions: són prop de 25,8 milions de tones de desaprofitaments de plàstic cada any els que es produeixen en la UE, de les quals menys d’un terç es reciclen. A més, el 63% del total de desaprofitaments plàstics que es produeixen corresponen a envasos.

Un dels objectius clau de PlastiCircle és definir plans de negoci i assegurar l’explotació comercial dels resultats per part dels seus socis. Així, planteja desenvolupar un innovador sistema de recollida amb contenidors intel·ligents, capaç d’identificar la quantitat i la qualitat dels envasos dipositats per cada ciutadà, amb la intenció d’implementar un possible sistema d’incentius i d’informar automàticament a les companyies de transport de residus perquè optimitzen el buidatge dels contenidors en funció del seu nivell d’ompliment.

La segona acció, centrada en la fase de transport, permetrà utilitzar aqueixa informació per a actualitzar en temps real les rutes dels camions. A més, un compactador de residus instal·lat a bord maximitzarà la quantitat de residus transportats per ruta, la qual cosa permetrà disminuir el preu final del plàstic mitjançant un estalvi en els costos de transport des dels municipis a les plantes de classificació.

Ja arribats a aqueixes plantes, el tercer pas estarà encaminat a desenvolupar tecnologies òptiques innovadores emprant diferents rangs d’identificació, així com una cinta estabilitzadora per a millorar la classificació del film. D’aquesta forma, s’aconseguirà una millor classificació dels diferents tipus de plàstic, inclòs l’envasament multicapa i multimaterial, ja que els plàstics només es poden reciclar si se separen correctament.

Finalment, els experts es proposen re-processar aquests materials postconsum per a desenvolupar productes innovadors i de valor afegit -peces d’automoció, plaques d’escuma per a turbines eòliques i estructures per a sostres, borses de brossa, asfalt, voltes i bancs- mitjançant mètodes d’extrusió, injecció i modele per compressió.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 730292

Disclaimer: The sole responsibility for any error or omissions lies with the editor. The content does not necessarily reflect the opinion of the European Commission. The European Commission is also not responsible for any use that may be made of the information contained herein.

 

COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA: