Primers passos del projecte Grow Green per un Benicalap verd i sostenible

1 de febrer de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquest projecte, gestionat per l’Ajuntament de València i Las Naves, està finançat pel programa europeu H2020 i suposarà una inversió de 3’8 milions d’euros en el barri durant 5 anys. Desenvolupaallò que s’anomena «solucions basades en la naturalesa», unes actuacions que donen resposta al desafiament del canvi climàtic i la sostenibilitat.
  • L’Ajuntament de València ha rebut hui a una delegació de Manchester (Regne Unit), coordinadora del projecte, i mantindrà durant dos dies unes jornades tècniques de disseny i estratègia de la iniciativa. Grow Green suposarà per a Benicalap un important paquet d’inversions que redundaran en la seua revitalització i dignificació.

Les accions, mediambientals i urbanístiques, aniran des de la regeneració del barri dissenyant nous espais verds -com per exemple un bosquet sostenible-, la creació d’un corredor verd-blau en el districte de la Ciutat Fallera o la potenciació d’espais de trobada entre productors i consumidors dels anomenats productes de proximitat.

El projecte Grow Green té unes característiques transversals que permet el treball conjunt de diverses regidories i serveis municipals de València (Innovació, Urbanisme, Parcs i Jardins, Horta, Participació, Canvi Climàtic, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Qualitat Ambiental, Projectes urbans, Planejament, Obres i Infraestructures i Cicle Integral de l’Aigua). Com a conseqüència de les diverses actuacions multidisciplinars, el barri de Benicalap experimentarà un important impacte mediambiental, urbanístic, social, cultural i econòmic. L’objectiu del projecte és que les estratègies a curt termini dels projectes pilot -actuacions concretes- puguen convertir-se en estratègies verdes a llarg termini que tinguen una cobertura més ampla, de ciutat.

Berto Jaramillo, regidor d’Innovació i vicepresident de Las Naves, impulsora junt amb l’Ajuntament de València del projecte, destaca que Grow Green «és un projecte que cristal·litza diverses línies de treball d’aquest consistori: innovació social, lluita contra el canvi climàtic, atenció a barris oblidats durant molts anys, com el de Benicalap, i una inversió potent en col·laboració amb la Unió Europea». 

Entre les accions que contempla el projecte Grow Green es troba la definició i projecció de nous espais verds, alguns dels quals connectaran l’horta amb la ciutat, altres permetran l’experimentació en solucions de sostenibilitat com són l’execució de jardins verticals, la investigació sobre fórmules de ventilació natural induïda -per diferències entre les temperatures d’arbres i edificis- , la potenciació d’espais de trobada entre productors i consumidors (productes de proximitat), o la planificació d’un corredor verd-blau per a elevar l’enfocament forestal cap a l’àrea urbana.

El projecte Grow Green, a més, ve a completar i accelerar l’ampliació del Parc de Benicalap. Aquesta, amb el seu bosc urbà específic, permetrà completar la vora urbana de la zona nord de la ciutat. El repte que planteja la zona de bosc és la construcció d’un sistema de drenatge sostenible que permet aprofitar l’aigua de pluja per mitjà d’uns sistemes de captació, i reutilitzar-la per al reg i el manteniment del jardí o el bosc en qüestió.

Participació ciutadana

A més de les actuacions definides en el barri, hi ha també una línia específica del programa que reforça la participació de la ciutadania. Es tracta de la referida a la investigació sobre pobresa energètica, en què s’incideix en la tasca de cocreació de solucions amb les aportacions d’entitats veïnals i cíviques, universitats, empreses, experts i ciutadania en general. Per a això, es duran a terme tallers i convocatòries concretes, sempre amb la premissa de buscar les solucions basades en la naturalesa.

Projecte europeu

El projecte europeu Grow Green -emmarcat en el programa H2020- és una iniciativa en la què València treballa amb altres tres ciutats: Manchester (Regne Unit), Breslau (Polònia) i Bujan (Xina). Té una duració de 5 anys i injecta una inversió de 3,8 milions d’euros al barri de Benicalap. El seu desenvolupament a València permet accedir a recursos, entrar a formar part de xarxes de relació i intercanvi, obtindre resultats concrets i poder replicar els resultats en altres ciutats, i d’altres ciutats a ací.

A la jornada de hui, a la què han assistit diversos regidors de l’Ajuntament de València – Berto Jaramillo i Vicent Sarrià- i representants dels serveis municipals i on s’han donat a conéixer qüestions tècniques, de disseny i estratègia del projecte, li seguirà demà una visita de camp al barri i a les infraestructures verdes de la zona.

COMPARTEIX:
TW - FB