Patrimoni Virtual desenvolupa un sistema per a crear còpies de seguretat 3D del patrimoni i facilitar la seua protecció, gestió i divulgació 

18 de juny de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La startup ha desenvolupat una aplicació de tecnologies d’escalat i reproducció, aplicava a qualsevol edifici, monument, obra d’art u objecte, les còpies digitals del qual queden emmagatzemades en ‘biblioteques online’.
  • Treballa en una eina de codi obert que permet la visualització interactiva en 3D d’objectes escanejats prèviament a través de navegadors web.

Patrimoni Virtual ofereix un innovador servei de “còpia de seguretat 3D” del patrimoni cultural, que facilita noves estratègies i processos de preservació, divulgació i gestió. La startup ha desenvolupat una aplicació de tecnologies d’escalat i reproducció, aplicava a qualsevol mena d’edifici, monument, obra d’art o objecte, les còpies digitals del qual queden emmagatzemades en ‘biblioteques online’. Es facilita, així, una alternativa “més ràpida i econòmica” als habituals sistemes de protecció i gestió utilitzats tradicionalment.

A més, Patrimoni Virtual està treballant en el desenvolupament d’un sistema “que permet la visualització interactiva en 3D d’objectes escanejats prèviament a través de navegadors web. Aquesta funcionalitat es presenta com una eina de codi obert, enfront dels visualitzadors 3D tradicionals, que requereixen del pagament d’una subscripció”, detallen Miguel Ángel Montero i Adolfo Bartolomé, fundadors de la startup, que forma part de la quarta edició dels progammes de Col·lab, acceleradora d’empreses de triple impacte del centre públic d’innovació Las Naves.

“Ens ha sorprés l’elevat grau de connexió que tenim amb l’equip de gestió i les persones mentores de Col·lab, així com l’ambient de col·laboració i companyonia que tenim amb les persones participants d’altres startups”, subratllen.

El primer projecte a Espanya de Patrimoni Virtual va ser la ‘Guia interactiva’ del Museu Arqueològic de Chelva, en 2017. Actualment, l’entitat està presentant la seua proposta tant a entitats i organismes públics, com a organitzacions i associacions privades.

“L’arribada de la pandèmia, acompanyada de la important aturada que va suposar per a un gran nombre de sectors econòmics, ens va permetre tindre més temps per a desenvolupar continguts en línia, així com la preparació de campanyes de prospecció de clients, que estem executant en l’actualitat”, expliquen els emprenedors.

Miguel Ángel Montero i Adolfo Bartolomé es van conéixer fa més de 15 anys, a l’Escola d’Arquitectura de València. Expliquen que la idea de posar en marxa Patrimoni Virtual va nàixer “de la convergència de tres de les nostres passions: l’arquitectura, la defensa i divulgació del patrimoni cultural i la fotografia”. El germen està en l’experiència d’un dels dos fundadors, que durant més de 10 anys va estar fent treballs de restauració del patrimoni històric del Brasil, com la digitalització del Crist Redemptor o l’Escala Selaron, dues dels monuments més visitats de Rio de Janeiro.

“El patrimoni forma part de la nostra raó de ser, de la nostra cultura, de la nostra identitat històrica. Cada monument en si ens explica una part de la nostra història i hem de protegir-lo i donar-lo a conéixer”, conclouen.

COMPARTEIX:
TW - FB