Naix Frenalacurva.net per a visibilitzar iniciatives d’innovació social i autoajuda ciutadana contra el #COVID19

17 de març de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte el va activar el Laboratori d’Aragó de Govern Obert, de seguida es van sumar ciutadans particulars, empreses i laboratoris d’innovació, com el centre d’innovació Las Naves de València, Impact Hub, Coordinadora de Voluntariat, Esquivadora 34, Eurecat, Colaborabora, etc. i altres entitats de tot l’Estat que es van incorporant de manera contínua.

  • Hi ha iniciatives per a organitzar i recollir màscares, crear una xarxa de voluntaris per a ajuda entre veïns o oferir assessoria laboral.

  • Ja s’ofereixen 2.000 serveis que es recullen en un mapa mitjançant xinxetes de colors, que corresponen a les diferents categories.

La pandèmia del coronavirus (COVID-19) ens enfronta a un enorme desafiament com a planeta, com a país i com a societat. En aquestes setmanes difícils hem de donar el millor de nosaltres i nosaltres mateixos i hem d’estar més unides que mai. A Espanya comptem amb uns serveis públics robustos i amb professionals compromesos que estan donant el màxim per la nostra salut i benestar.

Els virus es combaten amb ciència i coneixement. Però tot l’anterior no significa que no puguem contribuir també des de la societat civil, des de les nostres organitzacions socials, les nostres empreses o la nostra pròpia família, com a ciutadania responsable. El conjunt de reptes és tan ampli i divers, els canvis són tan accelerats i les condicions tan inèdites, que exigeixen anar totes a una.

En les últimes hores hem comprovat com anaven brollant centenars d’iniciatives espontànies de solidaritat, mostres de resiliència cívica que trauen la nostra millor versió com a societat: grups informals d’autoajuda, veïnes que per primera vegada s’ofereixen a fer la compra a les persones més majors, joves que volen ajudar cuidant als xiquets de les i els treballadors que no poden quedar-se a casa, comunitats de makers intentant fer costat al sistema de salut amb les seues innovacions, grups de teatre i música que fan espectacles en les xarxes socials…

Un grup de persones, empreses, institucions, organitzacions socials, emprenedores, laboratoris d’innovació i altres voluntaris han creat Frenalacurva.net per a visibilitzar, difondre i multiplicar l’impacte de tantes iniciatives que han brollat i que brollaran en els pròxims dies. D’aqueixa manera es contribueix al fet que coneguen i repliquen en altres llocs, incrementant el seu impacte social. En la plataforma es poden trobar iniciatives ciutadanes, que s’actualitzen de manera permanent, ordenades en diferents categories.

Només en les primeres 48 hores de funcionament es van registrar 320 iniciatives, procedents de 900 usuaris registrats i 42.000 visites úniques. A data del dijous 26 de març hi ha més de 900 iniciatives.

A través d’un mapa creat amb la plataforma de programari lliure Usahidi, es mapean els diferents serveis oferits per les persones voluntàries, al llarg de la geografia espanyola. Ja s’han pujat 2.000 anuncis en tot el país que es divideixen en quatre categories principals que, al seu torn, estan diferenciades entre si per quatre colors que qualifiquen el nivell d’urgència. En color blau s’agrupen els post dels “serveis públics” (farmàcies, comerços, veterinaris, etc) que busquen informar dels nous horaris o serveis extra com el repartiment a domicili. En verd, apareixen les ofertes de voluntariat pròpiament dites, és a dir, tots aquells anuncis on un particular s’ofereix per a ajudar en determinades tasques als veïns del barri.

Consulta el mapa ací.

COMPARTEIX:
TW - FB