Museus per la Salut. Records de festa al Museu Faller de València

3 de gener de 2019
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

  • El projecte “Museus per la Salut. Records de festa al Museu Faller de València” és una iniciativa fruit de la col·laboració entre el Museu Faller de València (Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València), Las Naves (Ajuntament de València), AFAV (Asociación de Familiares de Enfermos de Alzheimer de València), Universitat de València i Gremi Artesà d’Artistes Fallers.
  • El projecte té com a referents iniciatives de museoteràpia relacionades amb estimulació cognitiva i teràpia de la reminiscència dirigides a pacients diagnosticats amb demència senil o Alzhèimer en les primeres fases, ja posades en marxa per institucions museístiques com el MoMa de Nova York, o la Galeria Nacional d’Art Modern i Contemporani de Roma.

En el nostre projecte es tracta de posar en comú recursos, coneixements i experiències per a utilitzar la col·lecció de ninots indultats i cartells anunciadors de Falles del Museu Faller de València per a generar en pacients diagnosticats d’alzhèimer en les seues primeres fases amb una intervenció basada en estratègies de reminiscència per afavorir el record d’experiències personals i incrementar els nivells de benestar.

Las Naves aportaria la seua experiència en el Projecte Activa Cultural i les connexions amb entitats a través de Connecta Cultura i Connecta Salut, fent setvir la seua capacitat de comunicació i difusió, així com una perspectiva de cultura inclusiva en la iniciativa, sumant també a la experiència del projecte la presència i paryicipació d’artistes fallers jubilats, gràcies a la col·laboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers.

Per la seua banda el Museu Faller de València aporta les guies de les visites guiades adaptades, així com la sel·lecció de les peces de les col·leccions a visitar, a més de materials audiovisuals, audioguies i publicacions. A més a més AFAV i el seu centre de dia aporten la sel·lecció dels pacients participants, les seues experiències prèvies a Alacant, IVAM i la Càtedra DKV d’arteterapia els tallers de musicoteràpia del Museu Príncep Felip de València. Finalment, la Universitat de València, a través de personal docent i investigador del grup de recerca LabPsiTec ha aportat els seus coneixements especialitats sobre la promoció del benestar i l’envelliment actiu i saludable, proposant la metodologia i procediment per al desenvolupament, medició i avaluació del projecte.

Les visites dels pacients al Museu Faller de València, amb edats entre 60 i 75 anys, tindran lloc els dies 16 i 30 de gener i els dies 13 i 27 de febrer de 2019 entre les 10 i 11,30 hores. Amb els pacients aniran en la visita els guies del Museu, cuidadors i psicòlegs, així com els artistes fallers jubilats, que aportaren el seus records i anècdotes falleres.

Com s’ha assenyalat, l’objectiu del projecte és, com s’ha fet en projectes anteriors de museoteràpia en diferents centres museístics, estimular la memòria a llarg termini dels pacients d’alzhèimer amb els records de la festa fallera que siga capaç de suscitar la visita guiada, recolzada pels artistes fallers jubilats i amb el suport tècnic i científic del personal especialitat que estaran presents en les visites. Amb este projecte també es vol mostrar els fruits de la col·laboració entre diverses institucions municipals, universitàries i de la societat civil per a aconseguir objectius conjunts que afavorisquen la salut pública.

COMPARTEIX:
TW - FB