Fotografia dels responsables de la startup Monnou en Las Naves

Monnou impulsa un projecte participatiu d’economia circular per a donar nous usos a recursos urbans i minimitzar els residus

13 de setembre de 2022
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

És una de les startups accelerada en la 6a edició de Col·lab, en Las Naves

  • El projecte Districte COCO, promogut per Monnou al costat de RedEco, Idecart i ITACA UPV, investigarà quins recursos solen convertir-se en residus i les possibilitats de revaloració o reutilització.
  • Es desenvoluparà una plataforma digital oberta amb tota la informació generada.
  • L’iniciativa es construirà sobre la base de processos de participació ciutadana i co-creació, implicant de manera activa a tots els agents.

Innovació, disseny, co-creació ciutadana, economia circular i noves tecnologies són els eixos del projecte impulsat per l’estudi especialitzat en disseny circular Monnou per a aprofitar els recursos que es generen en entorns urbans i que es converteixen en residus, a pesar que podrien tindre altres usos. La iniciativa Districte COCO (D/COCO), té com a objectiu “activar el canvi cap a una ciutat que minimitza la seua generació de residus, produeix localment i de manera col·laborativa i està connectada globalment, implicant de manera activa a tots els agents”, detalla Pedro Sáez, cofundador i dissenyador estratègic de l’estudi.

En aquest projecte, Monnou Studio, que forma part de les startups de la sisena edició dels programes Col·lab -acceleradora pública de Las Naves-, va en aliança amb RedEco, consultora especialitzada en simbiosi industrial, i Idecart (Institut d’Artteràpia i Mediació Artística). El desenvolupament, personalització de la plataforma i programari as a service, ho realitza el grup d’investigació Faktum LAB, dins d’ITACA UPV (Institute of Information and Communication Technologies).

D/COCO s’articula en dues fases. En la primera, s’investigarà quins recursos solen convertir-se en residus i diferents vies de valorització per a evitar que això succeïsca. En la segona fase, es desenvoluparà una plataforma digital oberta. En ella, s’inclourà informació actualitzada sobre quins recursos hi ha en una zona i quines possibilitats es plantegen per a ells. A més, s’analitzaran noves vies d’investigació i disseny per a avançar en les solucions.

Per a abordar aquest desenvolupament, Monnou, RedEco i Idecart estan buscant finançament i compten amb la col·laboració d’empreses, associacions i centres tecnològics.

Processos de co-creació ciutadana

“L’objectiu és contribuir a una regeneració no sols climàtica, sinó també social, transitant cap a un model de ciutat més col·laborativa i cohesionada socialment, en el qual els diferents agents s’empoderen dels seus propis recursos i entenen les seues implicacions i les seues possibilitats”, detalla Pedro Sáez.

Per a això, es desenvoluparà una metodologia participativa, recolzada en processos de co-creació en dues zones de València. En aquestes experiències, participaran ciutadania i comerços locals, al costat de persones facilitadores de tres àmbits clau: el disseny, la mediació artística i el medi ambient.

Una metodologia participativa que l’estudi especialitzat en economia circular aplica en tots els seus projectes. “Som conscients de l’important que és treballar en xarxa i amb múltiples aliances, per a aconseguir una transformació real. Ens hem anat veient immersos en processos molt interessants en els quals hem pogut aplicar el disseny estratègic des de l’inici (promoguts per empreses, organitzacions i sector públic, com a Ajuntaments o iniciatives emmarcades en l’estratègia Missions València 2030)”, apunta el responsable de Monnou.

En aquesta línia d’implicació de tots els agents, l’estudi està treballant, també, en l’organització de tallers participatius sobre disseny circular, en els quals les persones assistents identifiquen reptes i cooperen per a trobar solucions.

La seua especialització li està portant, també, a generar col·laboracions amb altres entitats centrades en la transició a una economia circular i la generació d’impactes positius, com a consultores de sostenibilitat i centres d’investigació.

Entre elles, amb les startups de Col·lab. “Ens inspiren les persones dels equips que, com nosaltres, posen la seua creativitat i els seus recursos al servei d’emprenedories que contribueixen a millorar el nostre territori. Amb moltes d’elles naixen sinergies, presentem projectes… i aprenem juntes. A més, amb les persones mentores aprenem molt i ens ajuden a pensar i repensar àrees clau de la nostra empresa”, subratlla Pedro Sáez.

“Estem immersos en una constant revisió i millora dels nostres processos de disseny, en tots els seus àmbits -creació de marques, disseny digital, exposicions,…-, per a assegurar-nos que contribuïm, a través d’ells, al fet que tot el que creguem siga circular i sostenible”, afirma el creatiu.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”

COMPARTEIX:
TW - FB