Inauguració del mural dedicat a la investigadora Luz Rello

Luz Rello, investigadora de la IE University i fundadora de Change Dyslexia, protagonitza un nou mural del projecte Dones de ciència

19 de octubre de 2022
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

 

  • El mural està situat en l’IES Almussafes i és obra del Duo Amazones.
  • El projecte Dones de ciència de la UPV i Las Naves suma 30 murals en homenatge a destacades dones referents en els seus respectius camps d’investigació.

Contribuir al fet que tot xiquet o xiqueta amb dislèxia puga perseguir i aconseguir els seus somnis. Aquest és l’objectiu fonamental de Luz Rello, professora de la IE University i una de les investigadores i innovadores espanyoles que més fa per ajudar a les persones amb dislèxia, utilitzant per a això la tecnologia.

Gràcies al seu treball, Llum va ser la primera espanyola a rebre el premi European Young Researchers’ Award; ha sigut guardonada també amb el premi Innovadors menors de 35 de MIT Technology Review i el Princesa de Girona i va ser inclosa en el Forbes 30 Under 30 List d’agents de canvi social menors de 30 anys.

Més recentment ha rebut el Premi UNESCO Rei Hamad Bin Isa-Al Kalifa per a la utilització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en l’educació per la seua aplicació Dytective.

A tots aquests homenatges se li suma des d’ara un més: el que la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València li brinden en el seu projecte Dons de ciència.

Ho fan amb un mural, obra del Duo Amazones (Nati Andreoli i Lina Castellanos), que està situat en l’IES Almussafes i que ha sigut inaugurat aquest matí. “Em sent privilegiada per formar part d’aquest projecte, no sols perquè dona llum a la ciència -més necessari que mai perquè la humanitat s’enfronta a problemes nous- si no perquè ho fa unit d’una forma que és capaç d’atraure els nostres talents a l’escola i a través de l’art.

Per a mi ha sigut un dia súper emocionant i, sens dubte, inoblidable, sobretot per haver-lo pogut compartir amb l’alumnat”, ha afirmat Rello en la inauguració del mural. “Una abraçada plena d’afecte i gratitud” “Vam tindre el gust de conéixer a Llum, qui ens va comptar la seua experiència amb Change Dyslexia i ens va mostrar l’aplicació que van desenvolupar per a les escoles, compartint-nos un vídeo que per a ella representa la importància del seu treball i va anar així com decidim representar-la, en una abraçada plena d’afecte i gratitud.

Llum ens va manifestar la importància que tenia per a ella que el seu treball de recerca done aquests fruits, que els xiquets tinguen la capacitat d’entendre de què es tracta la dislèxia i, sobretot, saber que poden avançar amb noves eines i informació a través d’una activitat lúdica. I realitzem aquest mural a partir de dos fotogrames del vídeo que ens va compartir”, ha assenyalat Nati Andreoli durant la inauguració del mural.

Per al mural, les artistes van utilitzar pintura plàstica, amb una paleta de color directament relacionada amb la seua proposta pictòrica i amb la imatge original de referència. “Hem gaudit molt de tot el procés d’aquest mural. Per a nosaltres, com a intèrprets d’imatges i missatges en l’espai públic, és molt important la responsabilitat que comporta pintar al carrer.

Per això mateix creiem fonamental pintar des de la nostra experiència i des del nostre coneixement, i intentem que tot el procés creatiu, des de triar la imatge o crear l’esbós fins a pintar-la, siga coherent i contextual en la mesura del possible.

 

És per això que, per a nosaltres, poder realitzar aquest mural, reunir-nos abans amb Llum i tindre la possibilitat de xarrar amb ella i conéixer-la, va ser una peça fonamental. D’aquesta manera, esperem poder fer homenatge a la seua labor, el seu compromís i el seu afecte”, ha remarcat Lina Castellanos.

Sobre Luz Rello

Luz Rello és doctora en enginyeria informàtica, màster en processament del llenguatge natural i llicenciada en lingüística. Des del 2014 ha treballat com a investigadora en la Universitat Carnegie Mellon als EUA i ara ha tornat a Espanya i és professora i investigadora en la IE University.

 

La seua investigació se centra en descobrir com ajudar a les persones amb dislèxia mitjançant la tecnologia i integra els resultats en diferents aplicacions web i per a dispositius mòbils.

Per exemple, les aplicacions ideal lector de llibres electrònics (que presta assistència a la lectura per a Android) o Piruletras (per a millorar l’ortografia dels xiquets amb dislèxia per a iOS). En 2015 va fundar l’empresa social Change Dyslexia integrant els resultats de la seua investigació en la plataforma informàtica Dytective.

Dytective s’ha convertit en la plataforma per a la dislèxia més usada en espanyol: 350.000 persones i implantada en centenars de col·legis públics d’Espanya. Dytective és una plataforma aplicació que ajuda les persones amb dislèxia a millorar les seues habilitats de lectura i escriptura mentre es diverteixen jugant –té 42.000 jocs personalitzables en funció de 24 habilitats cognitives. L’aplicació permet a més detectar en la població infantil, en no més de 15 minuts, si existeix risc o no de tindre dificultats de lecto-escriptura. Actualment Llum és consultora per a Google, professora en el Departament de Sistemes d’Informació i Tecnologia en la IE Business School i ha publicat quatre llibres, un d’ells amb Planeta, Superar la Dislèxia que compta ja amb 6 edicions.

Aquest dissabte es reprenen les rutes Pedalejant amb Dones de ciència promogut per la Universitat Politècnica de València (UPV) al costat del centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, i amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, el projecte “Dones de ciència” està contribuint des de fa tres anys a visibilitzar i homenatjar grans dones de referència nacional i internacional en els seus respectius camps d’investigació, a través de la mirada de grans dones també de la pintura mural.

Actualment, són 30 ja els murals realitzats en el marc d’aquest projecte, conformant un gran museu de pintura mural que es pot recórrer, a més, a través de les rutes guiades amb bicicleta “Pedalejant amb Dones de ciència”. Aquest dissabte, 22 d’octubre, es reprenen les rutes en horari de demà i de vesprada. Les inscripcions estan obertes en www.donesdeciencia.es/rutes.

 

COMPARTEIX:
TW - FB