Els vídeos premiats en el concurs #DeMajorVullSerCom denuncien l’efecte del patriarcat en el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

11 de febrer de 2022
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Ángela Ruíz Robles, Tatiana Afanasyeva i Elena García Armada són algunes de les dones la important contribució de les quals ha sigut visibilitzada en els vídeos guanyadors de la cinquena edició del concurs.
  • Els centres premiats són el col·legi San José i Santa Ana de Torrent (València); l’IES Jorge Joan d’Alacant; l’IES Biar d’Alacant (per partida doble); l’IES 9 d’Octubre de Carlet (València) i l’IES La Mola de Novelda (Alacant).
  • El lliurament de guardons s’ha celebrat hui en el teatre La Mutant coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

El concurs de vídeos “De major vull ser com…”, organitzat pel centre d’Innovació Las Naves i per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha posat hui el punt i final a la seua cinquena edició, en la qual s’han presentat 59 vídeos elaborats per més de 250 estudiants de 39 instituts de tota la Comunitat Valenciana que han participat amb l’objectiu de reivindicar a les dones científiques i tecnòlogues.

Uns treballs audiovisuals que mostren el seu desig de denunciar els efectes del sistema patriarcal, que no estimula l’accés de les joves a les carreres científiques o tradicionalment considerades “de xics” com els videojocs o la mecànica.

A l’espera únicament dels resultats de la votació en línia -oberta en aquests moments i fins al 26 de febrer per a triar el premi del Público del concurs-, el certamen ha entregat aquest matí els guardons en una gala que ha tingut lloc en el teatre La Mutant i que ha estat presentada per Helena González Burón, de Big Van Ciència.

Els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició procedeixen de sis centres escolars repartits per tota la Comunitat Valenciana. Els premis a la Millor Producció Audiovisual han recaigut en la categoria d’ESO/Cicle Bàsic FP en el vídeo “El premi és per a…” de l’IES Biar d’Alacant, i en “De major vull ser el que em propose” de l’IES 9 d’Octubre de Carlet (València) en la categoria de Batxillerat/Cicle Mitjà i Superior FP. També s’ha atorgat un accèssit a “Las cazacientíficas” de l’IES El Cid Campeador de València.

Quant al Premi al Millor Guió ha sigut per a “Yo también soy ciencia” del col·legi San José y Santa Ana de Torrent (València) en ESO/Cicle Bàsic FP; i per a “Aunque seamos pocas” de l’IES Jorge Juan d’Alacant en Batxillerat i Cicle Mig/Superior FP.

En la modalitat dels premis al Vídeo més Innovador en la selecció del personatge o col·lectiu, s’han emportat els guardons l’alumnat de l’IES Biar d’Alacant per “Referentes” en la categoria ESO/Cicle Bàsic FP; i “Silenciadas” de l’IES La Mola de Novelda (Alacant) en Batxiller i Cicle Mig/Superior FP. En aquesta modalitat s’han entregat dos accèssits: un, en la categoria ESO i Cicle Bàsic FP al vídeo “Dones en la Ciència” de Julio Verne School de Torrent (València); i un altre a l’IES Pere Boïl de Manises (València) per “Alice Guy Blaché”.

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha destacat “el compromís de la comunitat educativa amb el concurs #DeMajorVullSerCom i el seu objectiu, que no és un altre que donar-los el lloc que mereixen a les dones que han sigut invisibilitzades sistemàticament en la ciència i la tecnologia; empoderar a les xiquetes i joves i que troben en elles un referent perquè sàpien que juntes i junts continuem derrocant obstacles. I volem reivindicar-ho precisament hui que coincideix amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”.

“Des de l’Ajuntament de València estem molt contentes del gran grau de participació que hi ha hagut en aquest concurs, en el qual han participat alumnes i alumnes de tot el territori valencià, i de molts centres educatius” ha assenyalat Lucía Beamud, regidora d’Igualtat. I ha afegit que “això és una magnífica notícia perquè significa que les persones adultes del demà seran persones més formades i més implicades en temes d’igualtat i podem afrontar millor com a societat aspectes com l’eliminació de les bretxes de gènere en camps com el científic o el tecnològic”.

Per part seua, la directora gerent de Fisabio, Mónica Pont, ha insistit que “el dia de hui i el concurs “De major vull ser com…” contribueix a millorar a la societat, perquè posa l’accent en els referents femenins i impulsa a les futures generacions d’investigadores i tecnòlogues. Com en tots els àmbits de la vida, també en el científic i tecnològic, és fonamental incorporar la visió dels i les joves”

Premi del Públic

El concurs #DeMajorVullSerCom conclourà oficialment en dues setmanes. Durant aquests quinze dies, i fins al 26 de febrer, s’ha obert una plataforma per a votar el premi del públic, on qualsevol persona pot participar i votar pel seu vídeo favorit en aquest enllaç: https://a.cstmapp.com/p/933199

Quant a la resta de vídeos premiats, han sigut avaluats per un jurat conformat per Soledad Rubio, directora de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València; Luis Zurano, membre de la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat Politècnica de València; Paqui Méndez, directora de Curtmetratges per la Igualtat i directora de l’Associació per la Coeducació, Llúcia Martínez Priego, responsable del Servei de Seqüenciació de Fisabio i divulgadora científica; i Sara Verdú, tècnica I+D+i especialista en Participació i Polítiques d’Igualtat de Las Naves.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB