Llum llança el ‘bizum’ per a compartir energia d’instal·lacions d’autoconsum entre usuaris i reduir la factura elèctrica

28 de desembre de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

És una de les startups accelerades en la 5a edició dels programes de Col·lab

 

  • La startup Llum desenvolupa una plataforma amb tecnologia blockchain que permet compartir l’energia produïda per particulars i comunitats energètiques, per a aprofitar al màxim la capacitat de producció.
  • Aquesta aplicació contribueix a la lluita contra la pobresa energètica que afecta un 17% de les llars en la Comunitat Valenciana.

Llum proposa una solució per a compartir entre usuaris electricitat d’origen renovable quilòmetre 0 produïda en instal·lacions d’autoconsum, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima eficiència i aconseguir reduir els costos energètics.

En concret, la startup ha desenvolupat un sistema basat en tecnologia blockchain, que permet als propietaris de cobertes fotovoltaiques i als membres de comunitats energètiques controlar, gestionar i compartir l’electricitat amb altres consumidors, “de forma tan senzilla com fer una transferència bancària o un bizum”, afirma el seu fundador i CEO, Juan Carlos Betancourt.

L’emprenedor detalla que l’objectiu de Llum és provar i activar durant 2022 els serveis i funcionalitats de la seua plataforma, entre els quals destaquen l’automatització de compra i venda d’energia, l’assignació d’electricitat a col·lectius menys afavorits i el pagament de serveis de recàrrega de vehicles elèctrics.

La startup participa en la cinquena edició del programa de l’acceleradora pública Col·lab, del centre d’innovació Las Naves, i està negociant acords amb socis comercials, com a cooperatives i comercialitzadores elèctriques, i amb comunitats energètiques locals. A més, LLum està oberta a l’entrada d’inversors i nous socis, que aporten els recursos necessaris per a abordar aquesta implantació i expansió.

“Som una plataforma en el núvol, oberta i col·laborativa, la qual cosa permet traure profit amb una eina de les oportunitats d’estalvi, mediambientals i d’inclusió social que ofereix la llei d’Autoconsum a comunitats de veïns, comercialitzadores i ajuntaments, posant al seu abast serveis als quals abans només tenien accés grans empreses elèctriques i multinacionals”, subratlla Betancourt.

L’expert destaca que “en la Comunitat Valenciana, l’índex de pobresa energètica arriba al 17% de les llars, i es dona la circumstància que el bo social elèctric cobreix només un de cada tres casos. És una cosa que volem mitigar. Amb el nostre sistema, pots enviar-li electricitat a qui desitges i en el moment en què desitges”.

Llum té el seu origen en el repte llançat per Enercoop, cooperativa energètica pionera en la implantació de comunitats energètiques locals a Espanya, en un hackathon de Fundeun (Fundació Empresa Universitat d’Alacant).

Projecte amb l’Ajuntament d’Alacant

Després de la positiva valoració de la proposta de Llum, la startup ha sigut una de les iniciatives participants en el programa d’acceleració de projectes de triple impacte Llamp 3i, impulsat per la Direcció General d’Emprenedoria i Cooperativisme de la Conselleria d’Economia i en el qual han col·laborat una desena d’entitats de l’ecosistema emprenedor, entre elles, l’acceleradora de Las Naves, Col·lab.

“Arran de la relació amb Impulsa Alacant en el programa Llamp 3i, hem pogut oferir la nostra proposta a l’Ajuntament d’Alacant, per a traure profit del pla d’autosuficiència energètica en 63 edificis municipals de la ciutat, mitjançant una Compra Pública d’Innovació”, destaca l’executiu.

L’equip va presentar el seu projecte a la cinquena edició dels programes d’acceleració de Col·lab, en la qual es va integrar al novembre. “És de destacar el gran acolliment, l’organització i l’esforç que posen a ajudar, tant l’equip gestor de Col·lab, com les persones mentores i la resta dels participants del programa, més enllà dels interessos particulars de cada projecte i empresa. Això ens anima a millorar cada dia”, afirma Betancourt.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Recentment, s’ha llançat la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

 

 

COMPARTEIX:
TW - FB