L’Espai Verd Benicalap obri les seues portes amb 15 parcel·les d’horts urbans i l’impuls a l’associacionisme

2 de novembre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquesta iniciativa socio-educativa té entre els seus objectius el foment de la vinculació del barri amb l’horta i la revitalització del teixit social.
  • La proposta ha estat premiada al Concurs d’Iniciatives Verdes convocat pel projecte europeu GrowGreen on participa Las Naves.

El nou Espai Verd Benicalap, ubicat entre els carrers Salvador Cerveró i Carlos Cortina de València, ha estat inaugurat aquest matí amb una jornada de portes obertes a la ciutadania. Aquest projecte és un dels guanyadors del recent Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives, un certamen d’idees convocat per l’ambiciós projecte europeu GrowGreen, que es desenvolupa al barri i que té com a objectiu la inversió i posada en valor d’accions i solucions basades en la naturalesa.

L’Espai Verd Benicalap és una actuació que proposa la creació, en una àrea de quasi 1.900 metres quadrats, d’un espai socio-educatiu que fomenta la vinculació del barri amb l’horta adjacent, revitalitza el teixit social de Benicalap i serveix de catalitzador de processos d’aprenentatge sobre el medi ambient i la sostenibilitat.

Amb eixos objectius, s’ha treballat ja aquest primer dia d’obertura de portes. Els veïns i veïnes de Benicalap han pogut plantar arbres i col·laborar en l’adequació d’un futur jardí, així com, a través de les associacions, podran participar en la creació d’horts urbans comunitaris en aquest espai. En total s’adequaran 15 parcel·les de conreus ecològics i cada parcel·la serà assignada a una associació del barri per a l’ús de cadascun dels seus membres.

Participació Ciutadana

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, qui ha estat present en la inauguració, ha assenyalat: “aquest projecte té una triple direcció, per una banda genera la consciència i la vinculació amb l’horta, per altra treballa el respecte pel medi ambient, i per últim, impulsa el teixit associatiu del barri, el qual és molt necessari i, de segur, ens portarà beneficis com són les iniciatives conjuntes sorgides de la participació ciutadana”

El projecte Espai Verd Benicalap ha estat llançat per les associacions Ultramarins 154, Mariposas Caóticas i Makiri Nau; i es beneficiaran d’aquest l’AAVV Benicalap, l’Associació Valenciana de Caritat i els centres educatius CEIP Ciutat de l’Artista Faller i l’IES Benicalap.

Centre Cívic Verd

Una vegada inaugurat l’Espai Verd Benicalap, s’enceta ara el procés de construcció del Centre Cívic Verd al seu interior. Aquesta infraestructura, també premiada al Concurs d’Iniciatives Verdes de GrowGreen, corre a càrrec de l’associació Arrelaires. El centre s’ubicarà en el mateix solar i constarà de la construcció col·laborativa d’una pèrgola, la qual estarà finalitzada en el període aproximat de 7 mesos.

En aquest centre està prevista la celebració de tallers mediambientals, d’eficiència energètica, etc. i es posarà a la disposició de les associacions integrants dels projectes per a que puguen realitzar les seues reunions o qualsevol altra activitat.

Projecte GrowGreen

Tant l’Espai Verd Benicalap com el Centre Cívic Verd formen part de les nombroses actuacions que estan duent-se a terme en el marc del projecte europeu GrowGreen, desenvolupat per Las Naves, conjuntament amb l’Ajuntament de València i altres socis locals com Paisaje Transversal, la Universitat Politècnica de València, Bipolaire i Tecnalia.

El projecte GrowGreen promou en el barri iniciatives col·laboratives comunitàries relacionades amb la sostenibilitat urbana, i planifica accions diverses com són un jardí vertical, un bosquet contra el canvi climàtic o un corredor verd-blau, totes solucions basades en la naturalesa que poden donar resposta als reptes i les necessitats que plantegen les ciutats i als desafiaments del canvi climàtic.

COMPARTEIX:
TW - FB