Tríptic de Escola Ciutadana per el Dret a l'Energie en castellà

L’Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia amplia el seu radi d’actuació a cinc barris més per lluitar contra la pobresa energètica

2 de febrer de 2023
CATEGORIA:
Energia
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

Benimaclet, Orriols, Torrefiel, Benicalap i Patraix se sumen al projecte WellBased, del que forma part l’escola, una iniciativa europea liderada per València i coordinada per Las Naves amb la col·laboració de València Clima i Energia (www.escoladretenergia.com).

L’Oficina de l’Energia del districte marítim acull a partir de hui una sèrie de tallers mensuals on participaran quasi 200 persones que formen part d’aquest pilot.

El projecte WellBased, liderat per València i del que formen part 10 països europeus, té com a objectiu el disseny, la implementació i avaluació d’un programa urbà integral per a reduir a la nostra ciutat la pobresa energètica i els seus efectes en la salut i el benestar de les persones. En aquest marc, s’ha creat l’Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia, la qual actua en els barris d’Algirós, Camins al Grau i Poblats Marítims, i que a partir d’ara ampliarà també el seu treball a cinc barris més: Benimaclet, Orriols, Torrefiel, Benicalap i Patraix.

Hui mateix comença en una de les oficines de l’Energia de la ciutat -gestionades per València Clima i Energia, entitat membre també del projecte WellBased- una sèrie de tallers mensuals destinats als i les participants d’aquest pilot que abraça a un total de 260 habitatges i a 354 persones.

A l’oficina del districte marítim -ubicada al carrer Jose María Haro 9- s’inicien aquestos tallers que tenen la finalitat d’intercanviar experiències i oferir informació sobre energia -eficiència, estalvi, etc.- i salut. La intenció final és crear una xarxa comunitària de suport entre els i les participants dels barris d’intervenció, i millorar la salut mental i emocional de les persones.

Contra la pobresa energètica

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, expressa que l’Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia de WellBased “vol mobilitzar i sensibilitzar entorn de la lluita contra la pobresa energètica i els seus efectes en la salut i el benestar de les persones. Volem recollir també la nostra experiència per compartir-la amb la resta de països europeus i fer un front comú contra aquesta pobresa energètica”.

Per la seua banda el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramón destaca que el consistori “té un compromís amb Europa. L’objectiu és fer de València una ciutat climàticament neutra en 2030 i això implica accelerar la transició energètica. Volem una València més sostenible, més verda, més habitable i també més democràtica i inclusiva, per això impulsem projectes com este, que ajuden a les famílies més vulnerables a sumar-se a esta transició”.

Salut i Energia

El pilot del projecte WellBased a la nostra ciutat pretén recaptar informació relacionada amb la salut dels veïns i veïnes participants, a través de mesuraments de paràmetres de salut, recollida de dades relacionades amb els consums i factures energètiques, i instal·lació de sensors de temperatura, humitat i CO₂ en les llars dels participants.

Altres actuacions que realitzarà al pilot seran auditories energètiques i aniran dirigides a la millora de l’eficiència energètica, instal·lació de kits d’eficiència energètica en les llars, optimització de factures per reduir els costos i intervencions comunitàries basades en el dret a l’energia.

El projecte conclourà en dos anys amb una avaluació dels resultats, comparant-se entre els 6 pilots que es desenvolupen a diversos països d’Europa, i s’elaboraran unes recomanacions de política econòmica, així com per a l’escalabilitat i replicabilitat de les intervencions urbanes.

WellBased

Aquesta iniciativa europea, que forma part del programa H2020, està liderada per València, coordinada per Las Naves i la formen 10 països i 6 ciutats pilots. El pilot valencià està desenvolupat per un consorci format per la Fundació València Clima i Energia, l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA de l’Hospital Clínic de València, la Universitat de València, KVeloce i Las Naves.

 

COMPARTEIX:
TW - FB