Les vivendes de València podrien generar el 90% de la seua electricitat amb plaques fotovoltaiques

2 de agost de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

 

  • El projecte ProSumE busca superar els reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat a l’hora de autoproduir energia fotovoltaica.
  • Si s’aprofitara l’energia solar calculada per l’IIE-UPV, s’evitarien cada any prop de 257.000 tones de diòxid de carboni, gas d’efecte hivernacle. Xifra que suposa la meitat d’emissions de CO2 de tot el tràfic de València en un any.

Segons els estudis fets fins al moment per l’Institut d’Enginyeria Energètica (IIE) de la UPV, a la ciutat de València hi ha un total de 9.218.943 de metres quadrats de superfície (equivalent, aproximadament, a uns 1.800 camps de futbol), sumant cobertes d’edificis de vivendes i d’edificis públics. Aquesta superfície, juntament amb la dada que la radiació solar a València és, de mitjana, de 4,96 kWh per metre quadrat, suposa que a la nostra ciutat es podrien generar cada any 901,20 GWh.

Per tant, aquesta energia generada per panells fotovoltaics podria suplir el 91,5% del consum domèstic de la ciutat de València, tenint en compte les dades de la distribuïdora relatius al consum en vivendes en 2016. Si s’afegeix el consum d’electricitat de comerços, indústries i edificis públics, l’energia solar podria proveir fins al 34,43% del consum energètic total d’aquestes demandes.
Si s’aprofitara tota l’energia solar calculada, segons les conclusions del treball de l’IIE-UPV, s’evitarien cada any prop de 257.000 tones de diòxid de carboni, gas d’efecte hivernacle. Aquesta xifra suposa la meitat d’emissions de CO2 de tot el tràfic de València en un any.

L’IIE de la Universitat Politècnica de València ha donat a conèixer les seues primeres conclusions com a soci del ProSumE. Un projecte en el qual també treballen Las Naves, l’Observatori de Canvi Climàtic, IUDESCOOP, Avaesen i que és finançat per l’ EIT Climate KIC.

L’equip de treball de l’IIE-UPV, en concret, és l’encarregat d’avaluar el potencial general a la ciutat de València de la generació d’energia, a partir d’energia solar; així com identificar les zones de la ciutat on aquest potencial és més alt i, per tant, la producció d’electricitat és més interessant pel prosumidor (persona o grup que produeix l’energia que consumeix).

Per aconseguir que les vivendes pogueren autoproveir-se d’energia del sol, no obstant això, existeixen algunes barreres com són: a nivell tècnic, aconseguir acumular l’energia sobrant en generar-se en les hores centrals del dia i poder-la utilitzar quan més es consumeix (és a dir, en les hores finals del dia). A nivell administratiu, l’obstacle principal és el marc legal que no facilita la producció i consum compartit d’energia fotovoltaica entre persones que visquen en un mateix edifici, per exemple.

Per aquest motiu, des de ProSumE els diferents equips de treball realitzen un treball coordinat perquè puguem superar les barreres que, suposadament, existeixen per l’autoproducció i consum d’energia solar a la ciutat.

Els resultats finals de l’estudi de l’IIE-UPV, així com els de la resta d’equips de treball del projecte ProSumE, es presentaran durant una jornada prevista per al 22 d’octubre al centre d’innovació Las Naves.

COMPARTEIX:
TW - FB