Les ciutats intel·ligents “far” marquen el rumb a seguir amb la seua adhesió al nou manifest de col·laboració europeu

17 de maig de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

  • Els representants dels projectes de les dotze ciutats «far» intel·ligents han signat un manifest de col·laboració durant un esdeveniment celebrat a Lisboa a mitjan mes d’abril (informació ací ).
  • Les ciutats far del projecte europeu MAtchUP són beneficiàries de 263,84 milions d’euros procedents de la Comissió Europea. València és al costat de Dresden i Antalya, ciutat far. A més, també és ciutat capdavantera.

La signatura del manifest es va dur a terme durant una jornada en la qual les 76 ciutats de tota Europa van presentar els seus progressos en l’àmbit de l’eficiència energètica i les seues col·laboracions amb el sector privat per a crear models de negoci que multipliquen la inversió europea destinada a cada urbs.

Entre altres temes, es va destacar com les ciutats són capaces de retallar les seues emissions de CO2 si aillen millor els vells edificis, si instal·len panells solars i un sistema de gestió de control d’energia personalitzat.

Com a exemple, els assistents van conèixer el projecte Sharing Cities, pilot per a aquest model de negoci que pot servir com a precedent per a ser utilitzat en altres ciutats europees.

Açò és possible ja que gràcies als projectes de finançament europeu, les urbs es converteixen en laboratoris per a poder provar idees innovadores en un entorn real.

A més, gràcies al marc de col·laboració que crea aquest projecte europeu, les ciutats poden compartir els resultats i fins i tot les ciutats seguidores poden replicar les solucions que hagen resultat ser més eficaces.

Actualment moltes ciutats s’enfronten al repte de protegir el seu patrimoni cultural al mateix temps que han de que milloren les seues dades energètiques.

Sobre aquest tema, les persones assistents a l’esdeveniment a Lisboa van poder realitzar una visita al consistori de la ciutat per a conèixer com s’hi havia reacondicionat un edifici històric de 150 anys amb 100 panells solars, cristalls aïllants, una zona de càrrega per a vehicles elèctrics i un sistema de gestió d’energia sostenible informatitzat connectat amb llums LED.

A més, els participants també van poder escoltar com en el municipi de Greenwich, la zona pilot de Londres per al projecte Sharing Cities, es va aconseguir tombar les normatives sobre patrimoni que impedien instal·lar panells solars en un Patrimoni de la Humanitat com la ribera del riu Tàmesi.

La solució va consistir en energia renovable mitjançant una bomba de calor d’origen hídric amb aigua de la conca del riu Tàmesi.

També es va presentar el cas de la ciutat de Sant Sebastià en la zona pilot de la qual s’està desenvolupant el projecte REPLICATE. En aquesta iniciativa han involucrat a la ciutadania des del principi per a millorar l’eficiència dels edificis, atorgant-los eines TIC per a entendre millor el seu consum individual d’energia i ajudar-los a millorar el seu estalvi energètic i econòmic.

Milà s’ha basat en un enfocament similar que col·loca a la ciutadania en el centre per a adaptar els seus edificis antics i ha corroborat l’experiència de Sant Sebastià que diu que aquest enfocament mereix el gran esforç que suposa la cocreació. Aquest missatge reforça la idea que les solucions energètiques solament tindran èxit si es conceben de la mà dels residents. En cas contrari, les solucions poden resultar més costoses i fins i tot ser fallides.

Més información sobre MAtchUP ací

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and Innovation programme under grant agreement N°774477.

COMPARTEIX:
TW - FB