L’energia fotovoltaica podria cobrir un terç del consum elèctric domèstic i generar 16.000 ocupacions a València

22 de octubre de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Els socis del projecte han donat a conèixer hui en Las Naves els resultats de sis mesos de treball durant els quals s’ha estudiat el potencial de la ciutat, així com les traves i possibilitats legals, per a l’autoconsum energètic amb plaques fotovoltaiques.
  • Els resultats llancen expectatives positives, com la creació de 16.000 llocs de treball, la supressió de 250.000 emissions de CO2, un medi ambient més sostenible i una energia, en fi, més justa i democràtica.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificacions de València podria proveir el consum elèctric d’un terç dels habitatges de la ciutat, així com generar prop de 16.000 ocupacions. Aquestes són algunes de les conclusions del projecte ProSumE, impulsat pel centre d’innovació Las Naves i la fundació València Clima i Energia, i finançat pel EIT Climate-KIC. Han sigut presentades hui pels diferents socis que han participat: L’Institut d’Enginyeria Energètica (IIE) de la Universitat Politècnica de València, l’Institut Universitari de Recerca en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria (IUDESCOOP) de la Universitat de València i AVAESEN. L’objectiu del ProSumE és definir un full de ruta de serveis per a aquelles persones que vulguen produir i consumir energia fotovoltaica en la nostra ciutat.

Javier Ibáñez, coordinador tècnic de Las Naves ha ressaltat “el caràcter estratègic del projecte, amb el qual seguim apostant fort per una transició energètica en la ciutat de València. Volem que l’energia siga justa per a tota la ciutadania, que ningú es quede sense llum per no poder-la pagar”. Per la seua banda, José Luis Muñoz, director de ClimateKic Espanya ha assenyalat que “aquest projecte suposa un camí important cap a la lluita contra el canvi climàtic”.

Els resultats del treball tècnic realitzat pee l’IEE són fruit de l’estudi de les cobertes idònies i els nivells de radicació solar en la ciutat de València. Segons aquestes dades, la instal·lació de plaques fotovoltaiques podrien cobrir en aquests moments un terç del consum elèctric dels habitatges de la ciutat. A més, utilitzant aquest tipus d’energia, la ciutat de València podria eliminar al voltant de 250.000 tones de CO2, equivalent a les emissions del trànsit en la ciutat.

Els aspectes legals i administratius de l’autoconsum han sigut estudiats per IUDESCOOP. Gema Fajardo ha ressaltat les novetats que s’han anat incorporant en les últimes reglamentacions que alcen moltes de les barreres a l’autoconsum. Una altra de les conclusions de IUDESCOOP és que, en una comunitat de veïns/es, si un/a propietari/a té el suport d’un terç de la resta de propietaris/es, es pot dur a terme la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

L’equip de AVAESEN, encarregat de l’estudi socieconòmic, ha ressaltat que l’impuls de l’energia fotovoltaica en la ciutat de València podria crear 16.000 llocs de treball en els pròxims anys. També han conclòs que “els models de negoci del prosumidor públic han de tenir en compte que a València, el 23% de la població pateix pobresa energètica i un 15% està en risc de patir-la, i incidir en aqueix grup de població”.

Després dels resultats presentats es pot assegurar que les barreres al desenvolupament de producció descentralitzada d’energia fotovoltaica en la ciutat de València són administratives i socials, no tècniques. Moltes persones encara no disposen de la informació necessària i real dels beneficis del autoconsumo energètic, tant per a la seua pròpia economia com per al medi ambient.

Després de les conclusions, ha tingut lloc una taula redona sobre casos d’èxit de serveis a prosumidores/as en la qual han participat representants del IVACE, ISER Renovables, Greenpeace Espanya, Iberdrola i Pylon Network. Aquesta vesprada es durà a terme una sessió de treball en la qual es definirà un full de ruta de serveis per a prosumidores i prosumidoras.

COMPARTEIX:
TW - FB