L’astronauta Mae Jemison protagonitza un nou mural del projecte Dones de Ciència de la UPV i Las Naves

24 de febrer de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural, obra de l’artista i il·lustradora valenciana Galletamaria, està situat en el CEIP Torrefiel de València.
  • Amb aquest són ja 17 els murals amb els quals el projecte Dones de Ciència contribueix a visibilitzar a grans dones referents en la història de la ciència.

Mae Jemison es va convertir en 1992 en la primera dona afroamericana que va viatjar a l’espai. El seu somni de xiqueta es va fer realitat en formar part de la tripulació del transbordador espacial Endeavour. Ara, totes les xiquetes i xiquets del CEIP Torrefiel de València la coneixen una mica més i somien també amb arribar tan lluny com ella. Ho fan gràcies a un nou i cridaner mural –per les seues dimensions, pel seu colorit i pel seu missatge- del projecte Dones de Ciència. Obra de l’artista i il·lustradora valenciana Galletamaria, amb aquest són ja 17 els murals que homenatgen i visibilitzen a grans dones de la història de la ciència, gràcies al projecte de la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de la ciutat.

En el mural del CEIP Torrefiel, Galletamaria presenta a una Mae Jemison mirant cap al cel, “com a símbol de les seues aspiracions, personalitat i reptes aconseguits” amb referències directes a l’espai i a la seua trajectòria, que completa amb una sèrie de llibres que tanquen perfectament la composició i el missatge de l’artista. Ho fa a més amb un colorit que plena de vida el col·legi i el seu entorn, contribuint així a acostar des de l’art la figura de Jemison a tot l’alumnat, però també al personal del centre i al veïnat de la zona.

Per a l’artista valenciana, formada en la Facultat de Belles arts de la UPV, aquest és un projecte molt necessari. “Havent-nos criat en un món que és molt masculí, em sembla molt necessari que figures com la de Mae Jemison i tantes altres estiguen representades una vegada i una altra. I crec que és molt important també que no siguen sempre dones blanques. Les xiquetes necessiten referents i aquest projecte contribueix molt a això”, destaca Galletamaria.

Pablo Calderón, secretari del CEIP Torrefiel, destaca que el mural va encuriosir de tot l’alumnat des del primer dia en què van començar a pintar-lo i, una vegada finalitzat s’incorporarà també a la programació del centre. “Partint d’ell, en les diferents tutories del centre es realitzaran activitats relacionades amb Mae Jemison, sobre la seua trajectòria i el que ha representat”, conclou Pablo Calderón.

Amb aquest mural, la figura de Mae Jemison se suma a un projecte que ja ha rendit tribut a dones de referència mundial en l’àmbit de la ciència com Margarita Salas, Anna Lluch, Jane Goodall, María Blasco o Ada Lovelace, entre altres. El projecte Dones de Ciència continuarà creixent al llarg d’aquest 2021, amb la col·laboració novament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB