Fotografia dels participants a Pedaletjant amb Dones de Ciència davant d'un dels murals

Las Naves i la UPV publiquen una autoguia de rutes amb bici pels murals de Dones de Ciència 

25 de gener de 2024
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’autoguia de ‘Pedalejant amb Dones de Ciència’ per a fer de manera autònoma el recorregut es pot descarregar de la web del projecte (www.donesdeciencia.es) i de les respectives webs de lasnaves.com i upv.es
  • Les tres rutes discorren per Torrefiel, Orriols, Benimaclet, Vivers, Patraix, Malilla i Poblats Marítims de València

Las Naves i la Universitat Politècnica de València han publicat una autoguia en la qual ofereixen diversos recorreguts amb bicicleta per a poder visitar fins a tretze murals del projecte Dones de Ciència, que posa en valor el paper de la dona en la ciència.

Després de l’èxit de les seues dues edicions de rutes amb bici guiades, celebrades en 2022 i 2023, totes dues entitats comparteixen aquesta autoguia per a fer de manera autònoma el recorregut en la web del projecte (www.donesdeciencia.es) i en les respectives webs de lasnaves.com i upv.es.

En les rutes guiades van participar un total de 131 persones de perfils poblacionals molt diversos, encara que, per edat, el perfil majoritari va ser el de persones adultes a partir de 35 anys. Quant al nombre de menors, tretze van ser les persones que van assistir a les rutes amb edats compreses entre els 7 i els 15 anys.

En el disseny dels trajectes s’ha prioritzat la seguretat del públic enfront de la rapidesa, buscant carrils bici en perfecte estat i fomentant que el públic de qualsevol edat que fora capaç d’anar amb bici, poguera realitzar la ruta de manera segura i còmoda.

Aquests recorreguts amb bici permetran visitar fins a 13 dels murals del projecte Dones de Ciència, amb tres itineraris diferents, que porten per títol: La ciència que abraça, Resiliència i paciència i De la Lluna a l’Antàrtida.

Aquestes rutes aptes per a tota mena de públic permetran conéixer un poc més sobre cadascuna de les protagonistes dels murals, tant les científiques homenatjades com les artistes autores dels murals.

La ciència que abraça

La ruta “La ciència que abraça” transcorre pels murals de Mae Jemison, pintat per Galletamaria; Hypatia d’Alexandria (artista: Milu Correch), Anna Lluch (artista: Dafne Tree i Ana Langeheldt) i Pilar Mateo (artista: Alba Fabre). Des de l’antiga Grècia fins a l’actualitat, aquesta ruta traça un recorregut pels descobriments i els relats d’aquestes grans científiques, mentre es visiten els barris de Torrefiel, Orriols i Benimaclet, fins a acabar als jardins de Vivers.

Resiliència i paciència

L’itinerari “Resiliència i paciència” té com a eix conductor a científiques que han fet descobriments en l’àmbit de la salut, i aprofundeix en la importància de la perspectiva- i la persistència- de moltes dones per a tractar afeccions que els afecten, a vegades exclusivament, i els avanços que incorporen les noves tecnologies al tractament de la salut física i mental. Aquesta ruta transcorre pels barris de Patraix i Malilla i permet conéixer els murals en homenatge a Concepción Aleixandre (artista: Virgínia Bersabé), Ana Freire (artista: María Antonieta Canfield) i María Vallet (artista: Roseta).

De la Lluna a l’Antàrtida

I en la tercera ruta, el viatge és l’eix conductor. Partint des de la UPV, en el qual es troben els murals de Margarita Salas (artista: Lula Goce) i Valentina Tereshkova (Alba Trench) aquesta ruta discorre pels Poblats Marítims de València i acaba el seu recorregut en la mar, a la platja de Pinedo, passant pels murals de Sofia Kovalevskaya (artista: Julieta XLF), Josefina Castellví (Carxot Jack), Hedy Lamarr (Carla Fuentes) i Anna Veiga (Marta Lapeña).

Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte Dones de Ciència que totes dues institucions desenvolupen des de 2019, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i que visibilitza el paper de la dona en la ciència i l’art a través d’espectaculars murals repartits per la ciutat i la seua àrea metropolitana –principalment en centres educatius. Des de la seua posada en marxa, són 36 els murals que han cobrat vida ja gràcies a aquest projecte, entre ells els 13 que formen part d’aquestes rutes de Pedalejant amb Dones de Ciència.

COMPARTEIX:
TW - FB