Las Naves i la Universitat Politècnica de València creen el desafiament de geocaching “Dones de ciència”

10 de febrer de 2022
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El joc serà accessible a partir de demà, coincidint amb la celebració del 11-F, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
  • A més, dues alumnes i un alumne de la UPV han creat altres nous productes per al projecte “Dones de ciència”, com un joc de memory i puzles per als més xicotets, unitats didàctiques per a centres educatius i un vídeo animat

El geocaching és un joc que es ve desenvolupant a escala mundial des que, l’any 2000, es va liberalitzar el senyal GPS per a ús civil. Bàsicament consisteix a amagar un objecte (caché) i publicar les seues coordenades perquè altres jugadors el troben i signen en el seu llibre de registre per a certificar la troballa. Es tracta d’una activitat gratuïta i per a totes les edats.

Actualment, hi ha prop de tres milions de cachés amagats per tot el món. A tots ells se’ls sumarà demà un més a la ciutat de València. Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València han creat un desafiament de geocaching basat en el projecte “Dones de ciència”.

Un recorregut per cinc murals
El joc traça un recorregut per cinc dels vint-i-cinc murals pintats fins hui –en concret, els dedicats a Margarita Salas, Ada Lovelace, Sofia Kovalevskaya, María Blasco i Josefina Castellví-. Cada jugador ha de respondre correctament a unes preguntes amb la finalitat d’obtindre les coordenades del lloc on està amagat el “tresor”. El desafiament estarà accessible a partir de demà, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, en la pàgina web oficial de geocaching, https://coord.info/gc9hxf6.

Les vint-i-cinc primeres persones a signar en el llibre de registre rebran un regal, amb el qual podran conéixer més sobre aquest projecte que està omplint de ciència i art València i la seua àrea metropolitana, visibilitzant a grans referents femenines.

Aquesta activitat forma part, a més, d’un projecte més ambiciós que la Universitat Politècnica de València està desenvolupant per a donar a conéixer, en l’àmbit universitari, l’activitat del geocaching i convertir-se així en un referent nacional.

Memory, puzles i unitats didàctiques, ideats per alumnes de la UPV
D’altra banda, els alumnes i alumnes de la Universitat Politècnica de València, Mª Jesús Torrente, Adrián Penalva i Congyi Liu, han ideat, en el marc del Màster Universitari en Comunicació Transmèdia que imparteix aquesta institució, nous productes sobre el projecte.

Per als més xicotets, han desenvolupat un joc de memòria amb cartes –el conegut memory– amb la imatge de cadascun dels murals; puzles per a diferents edats –a partir del mural d’Anna Lluch– i un xicotet vídeo animat també sobre la figura de la prestigiosa oncòloga valenciana.

Sense eixir-se de l’àmbit educatiu, han creat tres unitats didàctiques: una per a educació infantil, una per a primària i una tercera per a secundària. I completen tot això amb un podcast, protagonitzat per la investigadora Anna Lluch. Al costat d’aquestes novetats, proposen altres accions “amb l’objectiu de col·laborar en l’augment de l’abast de “Dones de ciència” i ampliar l’oferta de materials associats al projecte”, apunten els alumnes.

Ángela Nieto, protagonista del pròxim mural
Fins hui, “Dones de ciència” compta ja amb 25 murals. A ells se’ls sumarà en breu un nou, en la localitat de Mislata, que rendirà tribut a Ángela Nieto, investigadora de l’Institut de Neurociències d’Alacant, centre mixt de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Amb aquest projecte, que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, Las Naves i la UPV contribueixen des de fa tres anys a visibilitzar a grans dones, referents totes elles en els seus camps d’investigació. Ho fa a través de la mirada de destacades figures –sempre femenines també– de l’art urbà nacional i internacional.

Missions València 2030
El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB