Las Naves utilitza l’animació audiovisual com a eina de mediació i cohesió social

17 de gener de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Projecte premiat del concurs d’idees del Laboratori de Cultura Inclusiva de Las Naves.
  • El Laboratori “Animación, conciencia y mediación” pretén acostar aquest art a tota la ciutadania.
  • Hi haurà diferents activitats en Las Naves des d’aquest dissabte i fins al 6 de juny.

“Animació, consciència i mediació” és un projecte que arranca aquest dissabte 19 de gener en Las Naves i que pretén acostar l’animació a tota la ciutadania, i utilitzar aquest art audiovisual com a element de conscienciació i mediació social. És un dels projectes premiats de la passada edició del concurs d’idees del Laboratori de Cultura Inclusiva que promou el centre d’innovació Las Naves, i està organitzat per Susana García, artista audiovisual i docent universitària, i el cineasta i dramaturg Samuel Sebastián.

Segons les persones responsables del projecte, utilitzar l’art audiovisual de l’animació es deu a “la facilitat de comprensió del llenguatge que ofereix, així com l’ús de metàfores i simbolismes que faciliten l’expressió d’emocions i sentiments d’una manera més comprensible i universal”.

Aquest concurs d’idees és la primera acció del Laboratori de Cultura inclusiva, impulsat per Las Naves, que ha treballat perquè persones amb capacitats i funcionalitats diverses (dones, persones migrants, discapacitades…) deixen de trobar barreres físiques, socials, econòmiques i en la comunicació, i que puguen participar en igualtat de condicions en la vida social i cultural. Per a això han identificat uns reptes principals com els problemes d’accés a la cultura, dificultats per a la producció de continguts culturals inclusius, preconcepcions i prejudicis de la societat i reivindicar el paper de la mediació cultural com a eina de cohesió social. Reptes que resoldran els projectes premiats del concurs d’idees.

Dins del projecte “Animación, conciencia y mediación” s’han programat diferents activitats que tindran lloc en Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, entre gener i juny d’enguany. Es tracta que participen en elles, principalment, persones de col·lectius que no tenen fàcil accés a la cultura i que utilitzen una eina com l’animació per a canviar aquesta situació. Però també es busca que aquestes persones interactuen amb unes altres que sí que disposen dels mitjans i l’accés fàcil a aquest art.

Aquest dissabte 19 de gener, per exemple, tindrà lloc un taller de creació de taumatropos, joguets d’il·lusions òptiques, per a xiquetes i xiquets refugiats de 10 a 15 anys i en risc d’exclusió social. Participaran la delegació valenciana de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Associació Ambit i Asociación Niño Jesús.

Totes les activitats programades tenen com a objectiu dinamitzar les relacions entre participants i visitants, promovent el coneixement mutu entre grups diversos: dones refugiades, persones de la tercera edat, migrants, joves en risc d’exclusió, persones LGTBIQ+ i altres persones de la ciutat.

Per a això, un grup de professionals amb compromís social oferiran, des de l’educació, l’animació, l’audiovisual, la mediació artística i l’arteràpia, propostes concretes com a exposicions, tallers, conferències, passades de pel·lícules i debats. Altres organitzacions que participaran en el projecte són Hogares Compartidos, Fundación ADSIS, LAMBDA iTerapia de Reencuentro.

COMPARTEIX:
TW - FB