Las Naves reuneix ciutats europees dins del projecte ARCH per a construir espais culturals i naturals més resilients davant el canvi climàtic

11 de maig de 2022
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Durant dos dies s’ha celebrat l’últim Taller del Marc d’Aprenentatge Mutu al qual han assistit representants de les ciutats d’Augsburg (Alemanya), Alba (Itàlia) i Zaragoza
  • El projecte ARCH, coordinat a València pel centre d’innovació, centra el seu treball a escala local en l’Horta i l’Albufera

El centre d’innovació Las Naves ha acollit durant dos dies el Taller Final del Marc d’Aprenentatge Mutu del Projecte ARCH. L’objectiu ha sigut l’intercanvi d’experiències entre diversos socis del projecte (Las Naves, ICLEI, Tecnalia i Fraunhofer IAIS), i altres ciutats interessades en les eines, dades i processos de creació de resiliència en paisatges culturals davant els efectes del canvi climàtic.

L’esdeveniment ha suposat el tancament a una sèrie de tallers d’aprenentatge mutu en els quals les ciutats que participen en ARCH des del seu inici han treballat amb altres ciutats que, sense ser sòcies del projecte, tenen característiques i problemàtiques similars. També s’ha comptat amb la participació d’agents rellevants a nivell regional que van acudir a Las Naves a compartir les seues experiències en co-creació de polítiques de resiliència i adaptació al canvi climàtic. Per part de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic, va presentar el procés d’elaboració de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, instrument clau per a aconseguir aconseguir els objectius autonòmics de resiliència davant els impactes del canvi climàtic. A més, Vicent Doménech, Subdirector General d’Ordenació del Territori en la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, va explicar als assistents els principals problemes de l’Horta de València, així com el procés de resposta posat en marxa pel govern regional en el marc de la Llei de l’Horta de València i els seus instruments i òrgans de desenvolupament.

Construir en comú una estratègia de resiliència

Adaptar els nostres espais culturals i naturals, l’Horta i Albufera, en el cas de València, a l’efecte del canvi climàtic és fonamental per a continuar gaudint dels serveis ecosistèmics que ens proporcionen. Preservar aquests paisatges suposa conservar de manera dinàmica no sols la nostra cultura o el nostre oci, sinó el treball de moltes persones, i altres aspectes que passen desapercebuts com la regulació de les temperatures o reducció del risc d’inundacions. Així, en el Projecte s’està analitzant alguns de les maneres en què totes dues àrees influeixen positivament en la salut de les persones que vivim a la ciutat.

En el projecte ARCH s’han generat quatre grups d’aprenentatge mutu, en els quals cadascuna de les ciutats participants en el projecte des del seu inici ha pogut compartir coneixements amb altres ciutats i avançar en la construcció d’una estratègia de resiliència que poguera aplicar-se als diferents espais.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’ha llançat la Missió Climàtica València 2030 i la Unió Europea ha reconegut a València com una de les 100 ciutats europees intel·ligents i climàticament neutres.

 

COMPARTEIX:
TW - FB