Foto de família dels participants en la reunió de Urban Health Cluster

Las Naves reuneix a sis projectes europeus de promoció de la salut urbana

27 de octubre de 2022
CATEGORIA:
Energia
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

El Centre d’Innovació de València acull hui i demà als membres del consorci European Cluster on Urban Health, una entitat que aglutina a 6 iniciatives europees que comparteixen les seues experiències i investigacions en l’anàlisi i millora de determinants socials que afecten la salut.

València participa en el clúster amb el projecte de lluita contra la pobresa energètica WellBased, liderat per la nostra ciutat amb la coordinació de Las Naves

Representants i personal tècnic dels sis projectes que conformen l’European Cluster on Urban Health es donaran cita hui i demà en Las Naves per intercanviar les seues experiències, investigacions i coneixements en la promoció de la salut urbana, i en l’estudi de l’impacte en salut de múltiples determinants socials en diverses ciutats europees. Tots els projectes s’alineen amb els compromisos de l’Agenda Urbana Europea, i posen en marxa accions innovadores per millorar la salut i el benestar de la ciutadania, tractant factors mediambientals, climàtics i socioeconòmics.

Aquest clúster el formen els projectes Emotional Cities, Enlightenme, Heart, Recetas, Urbanome i Wellbased.

Emotional Cities genera una novedosa cartografia emocional de les ciutats, combinant l’anàlisi espacial de les dades socials i sanitàries amb experiments de neurociència, provant en problemes reals de ciutats com Copenhaguen (Dinamarca), Lisboa (Portugal), Londres (Regne Unit) i Lansing/Detroit (EEUU).

Enlightenme explora l’impacte de la il·luminació urbana en la salut i el benestar en tres ciutats europees: Bologna (Itàlia), Amsterdam (Holanda) i Tartu (Estònia). Heart, en el que participen 10 països europeus, desenvolupa un kit de ferramentes que milloren l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en edificis, especialment en el centre i el sud del continent, on el canvi climàtic està provocant un major consum d’electricitat tant en estiu com en hivern.

Recetas, en el que participen 6 països de tot el món, versa sobre solucions basades en la naturalesa aplicades com a prescripció social, és a dir: infraestructura verda per promoure la cohesió social i abordar la soledat. Urbanome pretén crear un marc comú de la UE per avaluar de forma exhaustiva les polítiques multisectorials en entorns urbans, recolzant l’enfocament de l’OMS de “La salut en totes les polítiques”, a través de pilots en Aarhus (Dinamarca), Atenes (Grècia), Aberdeen (Escòcia), Madrid, Milà (Itàlia), Liubliana (Eslovènia), Stuttgart (Alemanya), París (França) i Tessalònica (Grècia).

WellBased en València

Per últim, WellBased aporta la seua experiència en la lluita contra la pobresa energètica i els seus efectes en la salut i benestar de la població. 9 països i 6 ciutats pilots formen part d’aquesta iniciativa, liderada per València i coordinada per Las Naves, que compta amb un pressupost total de 5’1 milions d’euros, del qual València en rep aproximadament 1’6 milions d’euros sumant les aportacions de tots els socis locals: la Fundació València Clima i Energia, l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València, l’empresa especialitzada en innovació K-Veloce, i Las Naves.

WellBased dissenya, implementa i avalua un pla per a reduir la pobresa energètica i els seus efectes en la salut de les persones. A partir de l’experiència pionera desenvolupada en l’Oficina de l’Energia al voltant del dret a l’energia, impulsada per València Clima i Energia, el pilot WellBased a València desenvolupa una Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia que completa el ventall d’accions de l’Oficina que van des d’intervencions comunitàries, fins a auditories energètiques, campanyes de conscienciació i sensibilització, activitats d’empoderament energètic, etc. S’actua especialment en el radi d’accions de l’Oficina, i dona suport a la població en situació de vulnerabilitat dels barris d’Aiora, Poblats Marítims, Camins al Grau i Algirós.

Compartir experiències

El clúster té com a objectiu optimitzar les sinèrgies. Entre les tasques que es realitzen es troba l’organització de tallers temàtics i publicacions sobre qüestions diverses i que estan relacionades en cadascun dels projectes com puguen ser problemes urbans i epidèmies -relacionant-ho amb la COVID- ciència ciutadana enfocada a la salut urbana, ètica, determinants de la salut i intervencions urbanes, polítiques públiques, igualtat, etc.

COMPARTEIX:
TW - FB