Las Naves projecta el documental “Tigernut” que denuncia les males pràctiques de la major distribuïdora mundial de xufes

12 de juny de 2018
CATEGORIA:
Sense categoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • “Tigernuts. La pàtria de les dones íntegres” destapa una suposada trama internacional de companyies europees que espolien recursos a Àfrica en el sector de la xufa.
  • El documental, que es projectarà el pròxim 14 de juny a les 18h., també exposa el marc de desigualtat en el qual competeixen les empreses valencianes que treballen amb la xufa.

Són molts els aliments que sota l’etiqueta de “superaliments” han despertat dubtes sobre procedència, mètodes d’extracció i comercialització com les llavors de chía o les baies de goji. Ara, aqueixa ombra allargada ha donat de ple al tubercle valencià per excel·lència posant en qüestió la procedència de les xufes que són importades diàriament d’altres parts del món a València.

Si efectivament l’horta valenciana no és capaç de satisfer la demanda d’orxata que es produeix sobretot en període estival, d’on prové la que es porta? Tal com s’exposa en el documental, el més probable és que les xufes provinguen d’Àfrica. De fet, aquesta xufa provinent d’Àfrica no porta el segell del Consell regulador de la DO Xufa de València, encara que en la majoria dels casos tracta de confondre al consumidor amb envasos en els quals figuren clarament elements culturals valencians, com una barraca, una Fallera, el Micalet, etc., fent així creure que la xufa és valenciana.

Aquest segell de la DO és important perquè al consumidor li garanteix que el producte agrícola importat, en aquest cas la xufa, compleix i competeix amb les mateixes condicions fitosanitàries que altres produïdes a Europa. A més, aqueix segell assegura que durant el procés de recollida del tubercle les persones recol·lectores han treballat en unes condicions de treball dignes.

Aquest últim aspecte és el que posa en dubte el documental “Tigernut. La pàtria de les dones íntegres” llançant algunes reflexions mitjançant diverses declaracions de persones recol·lectores africanes contraposades a les declaracions d’empresaris valencians que importen la xufa d’Àfrica, obtenint preus molt més econòmics al no estar sotmesos a la regulació que establiria la certificació de comerç just i obtenint aquesta xufa africana en condicions denigrants per a les persones que la conreen, havent-hi fins i tot deixat sense pagar les collites en multitud d’ocasions.

Després del documental hi haurà un col·loqui amb el director del documental Andoni Monforte i la presidenta de l’ONG CIM Burkina Plans Rodríguez. A més participaran Óscar Ballesteros, tècnic de Justícia Alimentària; Mayte Bartual, tècnica de projectes de la ONG SETEM; Rigobert Bambara, veí de València i membre d’una cooperativa agrícola de Burkina Faso; i el llaurador Vicent Martí.

COMPARTEIX:
TW - FB