Las Naves presenta un baròmetre pioner que radiografia l’estat de l’avaluació de polítiques públiques a Espanya

6 de octubre de 2021
CATEGORIA:
Avaluació de Polítiques Públiques
COMPARTEIX:
TW - FB

/ Les conclusions del document elaborat per Avalua·lab, el Laboratori d’Avaluació de Polítiques Públiques de Las Naves, destaquen el paper encara secundari que té l’avaluació al nostre país.

/ La mostra d’aquest baròmetre ha estat de 318 enquestes, realitzades per professionals de l’avaluació tant del sector públic com privat.

El Laboratori d’Avaluació de Polítiques Públiques de Las Naves, Avalua·lab, ha presentat aquest matí el Baròmetre de l’Avaluació de les polítiques públiques en Espanya, una innovadora ferramenta que ha estat ideada amb l’objectiu de clarificar i posar de manifest la situació de l’avaluació al nostre país.

 

L’estudi, que anirà actualitzant-se en posteriors edicions, ha estat executat a partir de 318 enquestes a persones expertes i professionals de l’avaluació de polítiques públiques, tant de l’àmbit públic com privat, als quals se’ls ha preguntat sobre l’estat de l’avaluació a Espanya.

 

Els resultats dels qüestionaris revelen l’escassa aplicació de l’avaluació, i determinen que 9 de cada 10 persones preguntades pensen que al nostre país s’avalua poc o molt poc, tant a nivell nacional, autonòmic i local, i que l’avaluació “té un paper clarament secundari en els processos de presa de decisions dels diferents governs i administracions públiques”, conclou el document.

 

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, avança que la primera edició del baròmetre “ens permet confirmar la necessitat de crear consciència i cultura sobre l’avaluació de les polítiques públiques. Cal que la ciutadania conega com de fonamental és aquesta ferramenta per a la transparència en els governs, i cal, a més, legislació, formació i compromís polític”.

Menys avaluació que en la resta d’Europa

El baròmetre també determina que a Espanya avaluem menys que en la resta de països europeus, i que la majoria de les avaluacions són principalment a posteriori de l’execució d’una política pública. Quasi totes es produeixen en una última fase -en els resultats- i no com una ferramenta que ha d’acompanyar tot el procés: la planificació, l’execució, la gestió i finalment els resultats i impactes. Sols 1 de cada 5 avaluacions té aquest caràcter integral.

 

L’informe destaca que les avaluacions principalment es realitzen de manera externa, i les polítiques que més s’avaluen són les de cooperació internacional al desenvolupament, projectes finançats per la UE, polítiques educatives, de salut, ocupació i, en general de despesa i protecció social. En menor escala, o directament no s’avaluen: les polítiques fiscals, energètiques, de defensa, innovació, cultura i indústria.

La tècnica d’Avaluació de Polítiques Públiques de Las Naves, Empar Soriano, explica: “el fet que s’avaluen majoritàriament les polítiques socials i no altre tipus de polítiques, com les fiscals o les industrials, significa que hi ha una intenció clara de voler evitar parlar d’eixes altres polítiques d’on ixen grans inversions. No avaluar-les pretén fer creure que aquestes no impacten tan directament en la ciutadania com les socials, quan òbviament les iniciatives en el sector industrial, o en la fiscalitat, sí afecten a la qualitat de vida de les persones”.

 

Baixa formació i cultura de l’avaluació

El baròmetre observa una baixa formació en avaluació dins de les administracions públiques i una suficient en el sector privat. En l’apartat de recursos i capacitats per a l’avaluació, 9 de cada 10 persones preguntades coincideixen, a més, en que no es compta amb recursos financers, humans i de temps suficient per avaluar.

 

“L’avaluació és més concebuda per l’administració pública com un instrument per a validar el compliment de les polítiques públiques i com una via de control financer i legal, que com una eina de millora continua i aprenentatge institucional. Se li atorga més el paper d’una auditoria, i no el que hauria de ser: un mitjà transformador de les intervencions públiques”, subratlla el baròmetre, el qual a més remarca que els resultats de les avaluacions es difonen i socialitzen poc tant dins com fora de l’administració pública.

Consulta ací el baròmetre

COMPARTEIX:
TW - FB