Las Naves premia la recuperació a Benicalap d’un solar en desús per a la creació d’un centre cívic verd

18 de febrer de 2020
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En la proposta que ha guanyat en primer lloc s’inclou un bosc sintròpic comestible, un espai socioeducatiu i horts comunitaris.
  • També han aconseguit premi altres quatre projectes, centrats en potenciar l’horta i la fauna aliada, l’educació en medi ambient, la millora del confort climàtic i l’apoderament ciutadà.

El Concurs d’Idees Verdes Col·laboratives per a Benicalap del centre d’innovació Las Naves ha concedit el primer premi al projecte ‘Espai verd Benicalap’. Aquesta proposta pretén potenciar l’horta i el seu entorn, així com recuperar un solar en desús mitjançant la generació d’un espai cívic verd. Un espai que inclou un bosc sintrópìco comestible, un espai socioeducatiu i uns horts comunitaris.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, ha insistit en la importància de la “col·laboració entre la ciutadania i les institucions públiques”. Segons ha dit, “ningú millor que la gent que viu a Benicalap sap quines necessitats són les més urgents de cobrir al barri. Per això decidim posar en marxa aquest concurs, fruit del procés participatiu Més Verd Benicalap liderat per Paisaje Transversal, un altre dels socis de GrowGreen”.

El segon premi ha correspost a ‘Aliats alats’, un projecte amb el qual es vol afavorir la presència de fauna aliada al barri, com a rates penades i ocells insectívors. A través de la instal·lació de caixes-niu, s’aconsegueix combatre plagues urbanes, agrícoles i forestals de mosquits.

Amb ‘Centre cívic verd’, projecte guanyador del tercer premi, es realitzarà una pèrgola com a complement del bosc sintròpic i els horts comunitaris. Aquest espai servirà de catalitzador de processos d’aprenentatge sobre el medi ambient i la sostenibilitat.

En quart lloc ha quedat el projecte ‘Dispositiu de resiliència urbana’, una instal·lació construïda de manera col·laborativa per l’IES Benicalap que ampliarà les zones d’ombra i socialització del centre educatiu, millorant el confort climàtic.

‘Eco-Remei’, proposta que ha rebut el cinqué premi, pretén donar eines a la ciutadania amb les quals poder actuar contra el canvi climàtic. En concret, les solucions proposades estan basades en la permacultura, l’agricultura regenerativa i la restauració ecològica.

50.000 euros per a l’execució dels projectes

Las Naves va posar en marxa el Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives, amb una dotació total de 50.000 euros (12.000 màxim per projecte), per a respondre a les necessitats veïnals detectades a Benicalap. Forma part de la iniciativa Més Verd Benicalap, dins del projecte europeu GrowGreen de Solucions Basades en la Naturalesa (SbN).

En el concurs es van proposar diferents desafiaments als que els projectes havien de donar solució, com afavorir la reducció del consum energètic de les llars; millorar el confort climàtic del barri; i potenciar espais i activitats per a joves i bebés menors de 3 anys.

En total s’han presentat 14 projectes dels quals el jurat designat ha triat els cinc ja esmentats que han sigut premiats, segons els pressupostos sol·licitats, de la següent manera: Tres projectes amb 12.000 euros; un amb 6.413 euros i un altre amb 7.587 euros.

COMPARTEIX:
TW - FB