Las Naves posa en marxa l’Agro·lab, un laboratori agroalimentari dins del seu Col·lab

2 de març de 2021
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Agro·lab és un programa de Col·lab, l’acceleradora de triple impacte de Las Naves, que la seua primera convocatòria eixirà al juny de 2021 i donarà principi al setembre de 2021.
  • És el primer programa d’acompanyament, mentorització i formació d’iniciatives o projectes empresarials centrats en el sector agroalimentari local de València amb un enfocament de triple impacte: social, econòmic i mediambiental.
  • És una eina dirigida a acompanyar al sector agroalimentari sostenible perquè les iniciatives puguen accelerar la seua professionalització i escalat, tenint en compte els condicionants específics d’aquest sector.

Agro·lab és una eina fonamental per a Missions València 2030 (https://www.missionsvalencia.eu/) centrada en l’Agroalimentació i com a part de l’estratègia de recuperació i reconstrucció de la ciutat de València en el context del postcovid-19. Las Naves, com a membre del Consell Alimentari Municipal de la ciutat de València, ha de donar compliment a l’Estratègia Agroalimentària 2025, i aquest programa contribueix directament a diverses línies estratègiques que afavoreixen la viabilitat de l’activitat agrícola, ramadera i pesquera, donant suport a la creació d’infraestructura social, física i digital adaptada als circuits curts de comercialització que milloren la distribució i la logística. També impulsa el recanvi generacional en el sector agrari i la incorporació de nous perfils laborals agroecològics, donant suport a la xicoteta transformació agrícola, ramadera i pesquera del territori.

En el marc del compliment dels compromisos adquirits en el Pacte de Política Urbana Alimentària de Milà, signat per l’Ajuntament de València en 2015, i la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible de València en 2017, per a desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients i diversificats, que asseguren una alimentació sana i accessible per a tothom, es busca promoure la producció i la transformació alimentària urbana i periurbana amb enfocament sostenible.

Per tant, la posada en marxa de l’Agro·lab suposa una fita imprescindible en el camí per a aconseguir relocalitzar el sistema alimentari de València i complir amb els compromisos adquirits per Las Naves i l’Ajuntament de València, tant a nivell local com internacional.

La creació de l’Agro·lab pretén donar resposta a les necessitats d’agricultors i agricultores per a diversificar i augmentar les seues fonts d’ingressos a través de la millora dels canals de transformació i comercialització de productes frescos de proximitat, especialment en la Tira de Comptar de Mercavalència, que facilite la modernització del sector. Per tant, dóna suport a iniciatives o projectes de transformació agroalimentària amb esperit d’innovació i sostenibilitat.

Aquestes activitats tenen com a objectiu respondre a les necessitats del sector agroalimentari per a promoure la diversificació d’ingressos que, al mateix temps, reduïsca les pèrdues i desaprofitament d’aliments especialment per als xicotets productors i productores locals de València. El foment d’iniciatives empresarials de transformació de fruites i verdures fresques produïdes en el territori valencià contribueix directament a millorar l’economia a nivell local, contribuint, al mateix temps, a la lluita contra el canvi climàtic i facilita l’oferta de productes saludables i sostenibles per a donar resposta a una ciutadania més conscienciada amb el consum d’aliments sans i sostenibles.

En quina fase es troba l’Agro·lab?

L’Agro·lab es troba en la fase de co-creació amb els actors implicats de la xarxa d’aliances creada. La primera convocatòria eixirà al juny de 2021 i donarà principi al setembre de 2021. Aquesta primera convocatòria anirà dirigida a iniciatives de transformació de productes frescos i locals que necessiten d’un obrador per a poder innovar en els productes o processos, escalar els projectes i/o millorar el seu tractament, processament, conservació i comercialització. El Mercaobrador (https://www.mercavalencia.es/es/mercaobrador/) de Mercavalència serà l’espai físic on s’experimentarà per a aconseguir aquest objectiu. S’acompanyarà amb mentorizaciones específiques per al sector, en format presencial i en línia, tenint en compte els condicionants i necessitats de les iniciatives usuàries d’aquest servei.

Amb tot això es contribueix a la promoció d’un sistema alimentari local, vinculat de manera sostenible al territori, capaç de proveir aliments bons per a les persones i per al medi ambient.

La posada en marxa de l’Agro·lab vinculat al Mercaobrador ha sigut secundada per les Ajudes de Cooperació en el marc del PDR- C.V 2014-2020 (53% FEADER, 8,86% MAPA, 38,14% GVA).

COMPARTEIX:
TW - FB