Las Naves organitza una jornada i tallers per a analitzar l’‘Efecte Airbnb’ a València

28 de febrer de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Durant el matí del divendres 1 de març hi haurà tres taules redones en les quals es debatrà sobre l’impacte de plataformes com Airbnb en la vida dels barris, sobre quina ciutat volem i sobre la possibilitat de crear un sindicat d’inquilins a València.
  • Els tallers es centraran en l’obtenció, neteja i anàlisi de dades per a produir un informe que ajude a entendre l’impacte d’Airbnb i altres plataformes de lloguer d’allotjaments turístics a València.
  • Inscripcions gratuïtes: https://bit.ly/2sxtxfc

La recent aparició de plataformes de lloguer d’allotjaments entre iguals com Airbnb, coneguts com ‘peer to peer’, està provocant ràpids canvis d’ús en els centres urbans de major atractiu turístic que requereixen d’una anàlisi rigorosa per a permetre la seua regulació urbanística. Conéixer i entendre el seu impacte a la ciutat de València és l’objectiu d’‘Efecte Airbnb a València’ que se celebra de l’1 al 3 de març en el centre d’innovació Las Naves. Aquesta jornada és la primera activitat de la Càtedra d’Economia Col·laborativa de la Universitat de València, organitzada al costat de Las Naves, Montera34 i la col·laboració de DataHippo.

“És hora de posar dades sobre la taula quan parlem de com està afectant les plataformes de lloguer a la ciutat de València, als seus barris, i prendre mesures si aquestes plataformes estan expulsant als seus veïns i veïnes amb lloguers per damunt de la realitat. Per això és molt important jornades com aquesta amb la qual obrim la Càtedra d’Economia Col·laborativa de la Universitat de València, que financem des de Las Naves. Gràcies a aquests dies de treball en Las Naves podrem conéixer de mà dels seus veïns quin impacte està tenint a València, quina ciutat volem i com han reaccionat els veïns d’altres ciutats amb problemes semblants com Madrid o Barcelona”, ha explicat Roberto Jaramillo, regidor d’Innovació, Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València.

Al matí tindran lloc tres taules redones en les quals es debatrà sobre l’impacte d’Airbnb en la vida dels barris amb representants de Russafa Veinal, Veinat en perill d’extinció de Ciutat Vella i Cuidem Benimaclet; sobre quina ciutat volem, amb representants d’Entrebarris, Fairbnb, la Federació d’Associacions de Veïns de València i l’Associació d’Habitatges de Lloguer per a Estades Curtes de València; i finalment sobre la possibilitat de crear un sindicat d’inquilins a València, on es donaran a conéixer les experiències del Sindicat d’Inquilines de Madrid i el Sindicat de Llogaters de Barcelona.

Els tallers es duran a terme des de la vesprada del divendres 1 de març fins al diumenge 3 de març. L’objectiu d’aquests tallers ‘Efecte Airbnb’ és aprendre a usar eines d’obtenció, neteja i anàlisi de dades per a produir un informe que ajude a entendre l’impacte d’Airbnb i altres plataformes de lloguer d’allotjaments turístics a València. Els tallers consisteixen a plantejar preguntes i trobar les respostes investigant col·lectivament amb les dades, amb ferramentes i tècniques d’anàlisis i visualització.

Durant els tallers s’usa una metodologia que permet produir de manera col·laborativa, entre tots els participants, un document rigorós al mateix temps que s’aprenen els fonaments de l’anàlisi i la visualització de dades.

La Càtedra d’Economia Col·laborativa de la Universitat de València
Aquesta Càtedra s’ha creat amb l’objectiu d’analitzar els efectes de l’anomenada economia col·laborativa, i conéixer quins riscos tenen les noves plataformes per a contrarestar-los i buscar alternatives. Aquesta càtedra tindrà tres àmbits d’anàlisis: el de l’habitatge amb jornades com la de ‘Efecte Airbnb a València’, el de la mobilitat que analitzarà la irrupció d’Uber i Cabify i, finalment, el tema d’anàlisi serà la precarització del mercat laboral amb plataformes com Glovo i Deliveroo.

COMPARTEIX:
TW - FB