Las Naves instal·la ruscos amb 50.000 abelles en el seu terrat per a augmentar la biodiversitat i conéixer la qualitat atmosfèrica

5 de abril de 2023
CATEGORIA:
Missions València 2030
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les abelles ajuden a augmentar la biodiversitat ja que compleixen una enorme labor ecosistèmica. Gràcies a que s’alimenten i transporten el pol·len d’una flor a una altra, milers de plantes poden reproduir-se, sobreviure i produir els aliments que els éssers humans consumim
  • Depenent de l’anàlisi de les abelles i els elements del rusc (cera i mel) es podrà conéixer el nivell de contaminació de l’entorn

Las Naves ha instal·lat dos calaixos de ruscos amb 25.000 abelles cadascú en el terrat del centre d’innovació amb dos objectius: ser un indicador de la biodiversitat de la zona i incrementar la mateixa. Aquesta acció se suma a les altres realitzades dins del projecte Las Naves Bio amb diferents proves i experiments en les pròpies instal·lacions del centre amb solucions basades en la naturalesa com un jardí vertical, un hotel d’insectes i una caixa niu per a ratpenats. D’aquesta manera, Las Naves treballa en la renaturalització de l’entorn per a contribuir a la descarbonització de la ciutat, un dels objectius marcats per la Missió Climatica València 2030.

Aquestes abelles es multiplicaran en uns mesos arribant a ser 100.000 exemplars que arribaran a produir uns 20 quilos de mel a l’any, que serà envasada i regalada com a obsequi pel centre d’innovació Las Naves.

El sabor de la mel estarà directament relacionat amb la vegetació nectarífera més pròxima, en la seua majoria plantes silvestres. Una vegada feta la collita s’emportarà una mostra al laboratori per a saber l’anàlisi pol·línica, la humitat i altres detalls, així com productes químics i metalls.

Les abelles ajuden a augmentar la biodiversitat ja que compleixen una enorme labor ecosistèmica. Gràcies a que s’alimenten i transporten el pol·len d’una flor a una altra, milers de plantes poden reproduir-se, sobreviure i produir els aliments que els éssers humans consumim.

Mitjançant la funció més important que realitzen, la pol·linització creuada, les abelles afavoreixen la formació de llavors d’alta qualitat, i per tant el que existisca un major nombre de plantes en l’entorn, i això afavoreix als insectes i altres espècies de l’entorn, que o bé s’alimenten d’aqueixes plantes, o els serveix de refugi.

A més d’augmentar la biodiversitat, aqueixes abelles ajudaran a conéixer la qualitat atmosfèrica de l’entorn de Las Naves ja que es consideren un magnífic bioindicador perquè és una espècie que interactua de manera homogènia en el seu radi d’acció, que sol ser d’uns tres quilòmetres aproximats. Depenent de l’anàlisi que es realitze de les abelles i els elements del rusc (cera i mel) es podrà conéixer el nivell de contaminació. Tant és així, que molts aeroports d’Alemanya solen tindre ruscos propis per a mesurar periòdicament els nivells de contaminació atmosfèrica que produeix l’activitat aèria en l’entorn.

Actualment l’Ajuntament de València, disposa de 24 ruscos instal·lats: 7 a la terrassa de l’Observatori Municipal de l’Arbre de València i 7 en el terrat del Museu de Ciències Naturals, tots dos als Jardins del Real; 2 ruscos a la terrassa de l’edifici Punt de Ganxo; 2 en el centre municipal de serveis socials de Patraix; 2 al Parc Urà de Patraix sobre la teulada de la Alqueria de Peris; 2 acabades d’instal·lar en el centre de recuperació d’Avifauna de Natzaret; i les 2 del centre d’innovació Las Naves.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB