Las Naves implanta una metodologia que rendibilitza la utilitat pública dels projectes pilots desenvolupats a València

13 de juny de 2018
CATEGORIA:
Mobilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La institució pública de l’Ajuntament de València ha creat ex profés aquest procediment analític de transferència de resultats, destinat a que els pilots tinguen eficàcia, utilitat pública i milloren la vida diària de la ciutadania.
  • Els diferents projectes que gestiona Las Naves implantaran aquesta metodologia. El primer d’ells serà la iniciativa europea SUMPORT, amb diversos pilots a la Mediterrània. La Fundació ValenciaPort -sòcia també del projecte- en desenvoluparà tres a València.

Las Naves promou la innovació urbana apostant clarament per les persones. Seguint aquesta línia de treball, la institució pública depenent de l’Ajuntament de València, ha desenvolupat una metodologia de transferència de resultats dissenyada per a traslladar al govern municipal eixos resultats específics dels programes, projectes o accions que desenvolupa el Centre d’Innovació Urbana, centrades en qüestions com la mobilitat, l’energia, la salut o la cultura, entre d’altres matèries.

La metodologia s’estructura en quatre fases i contempla, a més, el disseny d’una ferramenta específica per a la definició i posterior identificació de les pràctiques exitoses en cadascun dels casos. En la primera fase es durà a terme, com dèiem, la identificació de Pràctiques Exitoses, tenint en compte criteris d’eficiència i comptant amb persones expertes de la matèria en qüestió; en la segona es determinarà la destinació més adequada per a transferir eixes pràctiques exitoses (entitats, institucions i organismes) després d’haver estat testades; durant la següent fase es dissenyarà el pla de treball i els mecanismes que s’han de posar en marxa per a fer efectiva aquesta transferència; i l’última fase, la d’execució, s’activarà el procediment i se sistematitzarà els elements que han constituït condicionants d’èxit o fracàs.

El pioner serà el projecte europeu SUMPORT


Las Naves desenvolupa a hores d’ara el projecte SUMPORT -inclòs dins del programa europeu Interreg Med- que busca solucions per a connectar, en termes de mobilitat sostenible, el Port de València amb la ciutat i altres ciutats de la Mediterrània. Amb l’objectiu d’implantar els projectes pilots, consistents en un sistema de bicicletes elèctriques i de vehicles compartits per a passatgers i personal del Port, s’ha implantat de manera pionera la metodologia de transferència de resultats a partir de la de Las Naves, la qual ha analitzat els factors de la problemàtica, les polítiques específiques i els agents polítics i administratius implicats. Una vegada obtinguda aquesta radiografia, es procedeix al disseny de les accions, es determina la finalitat i els objectius.

Segons ha explicat el regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, la meta final d’aquesta metodologia «és establir un sistema que paute els passos a seguir en el projecte SUMPORT i en tots aquells que es desenvolupen en la nostra ciutat, els resultats dels quals es transferiran a les polítiques públiques municipals, elaborant un guia de bones pràctiques a partir de totes aquelles experiències que hagen demostrat la seua eficàcia en la reducció o eradicació d’un determinat problema».

Reunió i presentació de la metodologia a Igoumenitsa


La metodologia de transferència de resultats de SUMPORT es presentarà hui mateix a Igoumenitsa (Grècia), on està celebrant-se la reunió tècnica del projecte europeu en la què participa Las Naves i la Fundació ValenciaPort, junt amb altres ciutats amb port de l’arc mediterrani d’Itàlia, Grècia, Eslovènia, Montenegro, Xipre i Albània (Koper, Kotor, Durres, Igoumenitsa i Limasso). El projecte té com a objecte millorar la sostenibilitat, mobilitat, el medi ambient i fomentar la innovació en l’àmbit portuari, així com reduir la contaminació, fomentant un transport baix d’emissions de carboni. Compta amb un pressupost global de 2’3 milions d’euros, i a la nostra ciutat millora el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del Port.

COMPARTEIX:
TW - FB