Las Naves i la UPV promouen l’envelliment actiu de persones majors d’Algirós que visquen soles

25 de juliol de 2019
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Es tracta d’un pilot dins del projecte europeu Healthy Loneliness en el qual València participa al costat de les ciutats de París i Lodz.
  • A través de tallers sobre alimentació saludable, economia domèstica i ús de noves tecnologies es donaran eines a les persones majors amb les quals abordar la soledat no desitjada.
  • Les temàtiques triades sorgeixen de les conclusions dels tallers que es van celebrar al març a Las Naves per a conéixer la realitat d’aquest col·lectiu.

Millorar la independència i fomentar un estil de vida més saludable per a persones majors de 65 anys del districte d’Algirós que visquen soles són els objectius dels tallers promoguts per Las Naves i el grup SABIEN de l’institut ÍTACA de la Universitat Politècnica de València. Es tracta d’un projecte pilot posat en marxa en col·laboració amb el Consell de Salut de República Argentina, Salvador Pau i Xile i que s’emmarca dins del projecte europeu Healthy Loneliness.

Tal com fa el centre d’innovació Las Naves amb els projectes pilot que duu a terme, la idea és avaluar els resultats dels tallers quan finalitzen i que es repliquen en altres barris de la ciutat.

Els tallers són gratuïts, finançats per EIT Health, i s’impartiran als centres de salut del barri d’Algirós entre el 15 de setembre i el 31 d’octubre. L’objectiu d’aquesta formació és proporcionar-los les eines necessàries perquè puguen portar un envelliment el més actiu i saludable possible.

Per a això, els tallers abordaran tres continguts: alimentació saludable, economia domèstica i ús de les noves tecnologies. Aquestes temàtiques han sigut triades a partir de les conclusions que van sorgir el març passat en les sessions de treball celebrades a Las Naves amb persones majors i agents especialitzats. L’objectiu d’elles va ser, precisament, conéixer les causes, entorns i sentiments associats a la soledat no desitjada d’aquest col·lectiu.

En el taller “Cuina i cuida’t” les persones majors que participen aprendran hàbits de salut, adaptats a la seua edat i condició, així com a planificar menús saludables. A més, visitaran el mercat d’Algirós on se’ls assessorará perquè aprenguen a realitzar una compra veritablement econòmica i saludable.
Amb el taller “Economia domèstica” tant Las Naves com el grup SABIEN pretenen ajudar les persones majors amb les gestions quotidianes en les quals se senten més perdudes o són més vulnerables. Com a entendre les factures de la llum o el gas (amb la col·laboració de la Fundació València Clima i Energia), què fer en cas d’una avaria a casa o com fer gestions bancàries i administratives.

Finalment, en el taller “Entenent les noves tecnologies” aprendran a utilitzar el Whatsapp, el correu electrònic i a buscar informació fiable en Internet.
Cada taller constarà de quatre sessions, d’una hora cadascuna d’elles, i se celebrarà als centres de salut de República Argentina i Salvador Pau. Per a inscriure’s les persones interessades podran telefonar al 96 391 04 77 o enviar un correu electrònic a Hlvalencia@lasnaves.com. També poden informar-se en algun d’aquests centres de salut.

Healthy Loneliness

El projecte europeu Healthy Loneliness té com a objectiu proporcionar eines a les persones majors que estan soles perquè puguen enfrontar el sentiment de soledat no desitjada, augmentar la seua autoestima i tindre un envelliment actiu i saludable. A més, cerca crear consciència entre la ciutadania i les administracions públiques de la necessitat d’abordar una problemàtica tan actual i preocupant en les nostres societats com és la soledat no desitjada.
Gràcies a aquest projecte i durant un any, València, París i Lodz (Polònia) realitzaran una anàlisi sobre la soledat en les seues respectives ciutats, en el qual inclouran tallers participatius i posaran en marxa accions pilot com és ara la celebració d’aquestes sessions formatives.

Enllaç al qüestionari per a apuntar-se: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScmW5uIFt8MTgveLW8Q_5jFIyix2xAoRjnqzp77if0DmJDywA/viewform

COMPARTEIX:
TW - FB