Las Naves i la UPV combaten la soledat de les persones majors amb tallers d’alimentació, noves tecnologies i economia domèstica

12 de setembre de 2019
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Ja s’han inscrit al voltant de 50 persones de 65 a 95 anys.El 18 de setembre comencen els tallers de “Cuina i cuida’t” i “Entenent les noves tecnologies”.
  • A l’octubre tindrà lloc el taller de “Economia domèstica”, en el qual coneixeran ajudes i serveis disponibles, a realitzar gestions administratives i a reduir la despesa en energia.
  • Apunta’t ací.

“Cuina i cuida’t” i “Entenent les noves tecnologies” seran els primers tallers gratuïts que, amb l’objectiu de combatre la soledat no desitjada de les persones majors, han posat en marxa el centre d’innovació Las Naves i el grup SABIEN de l’institut ÍTACA de la Universitat Politècnica de València al barri d’Algirós de la ciutat de València. Durant aquest mes tindran lloc els dies 18, 20, 25 i 27, en horari de matí, als centres de salut de Salvador Pau i República Argentina. També es realitzaran a l’octubre, juntament amb el taller de “Economia domèstica”, i fins al moment s’han inscrit al voltant de 50 persones de 65 a 95 anys.

L’objectiu principal d’aquests tallers és millorar la seua qualitat de vida, que en molts casos es veu minvada per situacions de soledat no desitjada, fomentant la seua independència i un estil de vida més saludable. Es tracta d’un projecte pilot posat en marxa en col·laboració amb el Consell de Salut de República Argentina, Salvador Pau i Xile i que s’emmarca dins del projecte europeu Healthy Loneliness. Està finançat per la Unió Europea a través d’EIT Health.

Tal com ha assenyalat Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, “la soledat no desitjada en les persones majors és un problema que no perdem de vista i que afecta, també, a la seua salut. A la nostra ciutat hi ha 43.124 persones majors de 64 anys que viuen soles i, d’elles, el 76’2% són dones. Amb aquesta activitat formativa, ha afegit Galiana, “volem donar-los eines per a una vida més independent i saludable. El nostre desig és que els tallers puguen traslladar-se prompte a altres barris de la ciutat”.

El taller “Cuina i cuida’t” compta amb dues primeres sessions a càrrec de doctores d’Atenció Primària que els mostraran hàbits saludables d’alimentació d’acord amb la seua edat. A més hi haurà una sessió pràctica a un taller de cuina en la qual aprendran a preparar un menú saludable per a la setmana. Aquest taller es complementarà amb una visita al mercat d’Algirós on un personal shopper amb experiència en alimentació els guiarà sobre com fer una compra econòmica alhora que saludable com, per exemple, utilitzant productes de temporada.

Com gestionar el correu electrònic, aprendre a utilitzar whatsapp i l’app de la Conselleria de Salut, així com saber buscar informació sanitària fiable en internet, seran alguns dels temes del taller “Entenent les noves tecnologies”. Per a això, les persones que s’inscriguen tindran a la seua disposició ordenadors; i, si disposen de telèfon intel·ligent, es recomana portar-ho per a un millor aprenentatge.

Gastar menys i viure millor és l’objectiu del taller “Economia domèstica”, que inclou una visita a l’àrea de Serveis Socials de l’ajuntament de València en Tabacalera. Allí, la cap del servei els explicarà totes les ajudes i serveis que tenen a la seua disposició, així com la forma més senzilla de sol·licitar-los. A més, personal de l’Oficina de l’Energia els explicaran com reduir la despesa d’energia a casa i millorar el seu benestar.

Els tallers estan dirigits a persones majors de 65 anys que viuen soles al barri d’Algirós de València, i que pertanyen a algun dels centres de salut de la zona: República Argentina, Salvador Pau i Xile. Tindran lloc als dos primers centres, entre el 18 de setembre i el 6 de novembre, amb dos horaris disponibles: De 9.30 a 10.30 hores o de 10.30 a 11.30 hores.

Les persones que complisquen els requisits i estiguen interessades encara poden inscriure’s cridant al telèfon 963910477 o escrivint un correu a Hlvalencia@lasnaves.com

COMPARTEIX:
TW - FB