Las Naves i la Fundació de l’Hospital General impulsen un pla per a previndre l’obesitat des de l’escola

17 de juliol de 2019
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El programa està dirigit als escolars de 6 i 12 anys i les seues famílies.
  • Es desenvoluparà una aplicació informàtica (app) per a impartir la formació.

A fi de posar en marxa un programa formatiu per a la prevenció de l’obesitat des de l’escola, la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València i Las Naves -centre d’innovació de l’Ajuntament de València-, han signat un acord de col·laboració.

L’objectiu és desenvolupar un sistema de prevenció que ajude a previndre l’obesitat des de les aules, utilitzant com a suport docent una aplicació informàtica, emprant el coneixement i experiència adquirits dins del Programa PAIDO de l’Hospital General de València.

El projecte, liderat per la Unitat contra l’Obesitat i el Risc Cardiovascular del servei de Pediatria, el realitzarà un equip multidisciplinari de pediatres, personal d’infermeria d’aquest servei, docents de primària del col·legi Miguel Adlert i Noguerol de València, programadors i famílies col·laboradores. Per part seua, el centre d’innovació Las Naves proporcionarà suport al desenvolupament de l’app, la seua difusió i adaptació a altres col·legis.

“Des de la Unitat contra l’Obesitat i el Risc Cardiovascular sabem que quan estem tractant a un xiquet o xiqueta per obesitat, els sistemes sanitaris estan arribant tard, ja que el millor tractament de l’obesitat és la seua prevenció. D’ací sorgeix aquest projecte en el qual impliquem els col·legis i a les famílies, dos àmbits indispensables per a generar hàbits per a evitar l’obesitat des de la infància”, explica el pediatre Julio Álvarez Pitti, investigador adscrit al CiberObn i impulsor d’aquesta idea juntament amb Las Naves.

L’acord al qual han arribat totes dues organitzacions pretén involucrar a tota la comunitat educativa i es desenvoluparà en dues fases. La primera contempla el disseny i desenvolupament de l’aplicació que servirà com a mitjà per a impartir la formació. En aquesta fase estarà involucrat el personal sanitari, el professorat, les famílies i els desenvolupadors.

En la segona està prevista la implementació del mètode educatiu en els centres escolars a través de la introducció de l’aplicació informàtica dins del currículum formatiu del centre escolar a manera de projecte pilot. El programa està dirigit als escolars de 6 i 12 anys i les seues famílies.

Com explica Elena Rocher, tècnica de Salut del centre d’innovació Las Naves, “aquesta app servirà d’eina didàctica a les aules i fora d’elles, ja que, a més de transmetre els coneixements d’una manera molt atractiva a través de jocs i reptes, permet monitorar els hàbits de l’alumnat. Però sobretot, involucra a les famílies, ja que la seua participació serà indispensable per a superar els reptes que es plantegen a l’alumne”.

Gràcies a aquest acord Las Naves i l’Hospital General de València es fomenta la translació del coneixement i la ciència de l’àmbit sanitari a la societat. “A través d’aquest projecte formatiu, els facultatius eixim de l’hospital i aconseguim implicar de manera conjunta al professorat i a les famílies en la prevenció de l’obesitat”, afirma Álvarez Pitti.

El 30% dels xiquets amb sobrepés o obesitat

Segons els últims estudis de prevalença de l’obesitat realitzats en la Comunitat Valenciana, es calcula que al voltant del 30% dels xiquets adolescents pateixen sobrepés o obesitat. Si tenim en compte que són 710.000 els menors de 14 anys en la CV, la població afectada per obesitat ascendeix a uns 213.000 xiquets i adolescents.

L’obesitat té efectes tant immediats com a llarg termini i patir obesitat durant l’adolescència augmenta el risc de malaltia i mort prematura en l’edat adulta. Es considera una de les malalties cròniques més prevalents en la infància i adolescència, per la qual cosa constitueix un repte per a la societat i els sistemes sanitaris. Per això la importància d’una intervenció precoç, basada en l’evidència i en l’entorn familiar i l’escola.

COMPARTEIX:
TW - FB