Cartell amb l'imatge corporativa del programa Polis

Las Naves i la Conselleria de Participació inicien hui el programa pilot educatiu POLIS sobre polítiques públiques

16 de setembre de 2022
CATEGORIA:
Avaluació de Polítiques Públiques
Labs i Makers
COMPARTEIX:
TW - FB

Alumnes dels IES La Garrigosa de Meliana, Jordi de Sant Jordi de València i Matemàtic Vicent Caselles Costa de Gata de Gorgos, aprendran en les pròximes setmanes la rellevància de les polítiques públiques per a la vida de les persones

POLIS facilitarà que els i les escolars utilitzen dades obertes disponibles en organismes públics per analitzar de manera crítica diverses polítiques públiques

El programa escolar POLIS, impulsat pel Laboratori d’Anàlisis i Avaluació de Polítiques Públiques Avalua·Lab de Las Naves i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha començat hui en un dels tres instituts de la Comunitat Valenciana que forma part d’aquest pilot. L’alumnat del IES La Garrigosa de Meliana ha estat el primer que acull el programa al que seguiran en les pròximes setmanes el IES Jordi de Sant Jordi de València i el IES Matemàtic Vicent Caselles Costa de Gata de Gorgos.

Durant tres o quatre sessions l’alumnat d’aquestos centres aprendrà en les seues aules -amb recursos audiovisuals al seu abast- què és una política pública, com aquesta pot millorar la vida de les persones, així com desenvoluparan una anàlisi crítica de les polítiques públiques, a partir de l’ús de dades obertes disponibles en organismes oficials i públics.

L’objectiu d’aquest projecte innovador que per primera vegada es fa a la Comunitat Valenciana “és enfortir la democràcia i disminuir la desafecció política entre els i les més joves. Volem fomentar l’interès dels escolars respecte els impactes que les intervencions dutes a terme pels governs, generen en l’entorn i en les seues vides.  L’alumnat aprendrà que aquestes són vitals, i que la seua execució o la seua absència té un efecte directe sobre el nostre dia a dia”, explica el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana

Per la seua banda, Andrés Gomis, Director General de Transparència, assenyala que es tracta d’un “projecte innovador amb el qual volem que l’alumnat es familiaritze amb l’ús i reutilització de les dades obertes i de la informació pública i, en definitiva, amb la transparència. I, alhora, estimular el pensament crític i la participació activa en la rendició de comptes i en el control ciutadà dels assumptes públics”.

Tasca d’investigació 

Des del punt de vista educatiu, el programa POLIS busca que l’alumnat conega com dissenyar i dur a terme una xicoteta investigació. A través del plantejament de l’estudi d’una determinada política pública es contribuirà, de manera transversal, a la millora d’altres competències com ara les matemàtiques aplicades i la comunicació oral i escrita. Així mateix, a través del treball que desenvolupe l’alumnat, es pretén despertar la seua capacitat d’anàlisi crítica a partir dels propis valors i creences personals. 

Material audiovisual didàctic 

Durant les classes de POLIS l’alumnat analitzarà una determinada política pública a partir de les dades existents i anirà complint tres fases: el disseny de l’estudi en el qual s’assenyale quina mesura serà l’objecte d’estudi, quina és la hipòtesi i quins seran les fonts d’informació mitjançant les quals contrastar-la; la cerca i recopilació de la informació i les dades necessàries per a dur a terme l’anàlisi; i la redacció de l’informe final en el qual incorporen les conclusions i valoracions pertinents a partir de l’anàlisi de les dades recaptades. 

A més, es comptarà amb una sèrie de continguts audiovisuals i web, creats exprofés, per a explicar com desenvolupar les fases del programa. Hi haurà, a més, un grup de professionals interdisciplinar que acompanyarà els centres educatius -alumnat i professorat- en el desenvolupament d’aquesta proposta.

COMPARTEIX:
TW - FB