Las Naves debat sobre Tecnohumanisme i Transhumanisme en una jornada online de IANÉTICA

9 de desembre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La jornada ‘Tecnohumanisme vs Transhumanisme. Serà l’Humà Augmentat un nou Ésser humà?’ forma part de IANética (el projecte tecnohumanista de Las Naves).
  • L’objectiu de IANética és impulsar el TecnoHumanisme en l’era del Big Data, la Internet de les Coses i la Intel·ligència Artificial, amb valors ètics i humanistes.
  • Inscripcions per a la jornada online en lasnaves.com

El centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, ha organitzat per a divendres que ve 11 de desembre a les 11.00 hores un esdeveniment online dins de les activitats del seu projecte IANética en el qual es debatrà al voltant de dues idees: Transhumanisme que transforme a l’ésser humà mitjançant la tecnologia versus Tecnohumanisme que humanitze la tecnologia que ens transforma. El projecte IANética de Las Naves té com a objectiu impulsar el TecnoHumanisme en l’era del Big Data, la Internet de les Coses i la Intel·ligència Artificial, amb valors ètics i humanistes.

La jornada ‘Tecnohumanisme vs Transhumanisme. Serà l’Humà Augmentat un nou Ésser humà?’ comptarà amb la participació en taula redona de referents nacionals com: Santiago Sánchez-Migallón, filòsof, autor de llibres sobre Ciència, Tecnologia i Filosofia, i autor del Blog “La Máquina de Von Neumann”; Manuela Battaglini Manrique de Lara, advocada, consultora d’Ètica Digital, investigadora i CEO de “Transparent Internet”; Óscar Hormigos, director general de Onkaos, un projecte de Col·lecció SOLO que impulsa la creació artística a través de noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial; Santiago Bustamante, director i presentador de “Falllo de sistema” i “Meridiano de Turing” en Radio 3, expert en ciència-ficció i videojocs dins de la xarxa Los 100 de COTEC; Marta García Aller, columnista en El Confidencial i autora de “Lo Imprevisible. Todo lo que la tecnología puede y no puede controlar”; i la moderació del responsable del projecte IANética de Las Naves: Pedro Mujica, enginyer superior en Ciències de la Computació i tecnòleg humanista.

Tecnohumanisme vs Transhumanisme

Segons l’escriptor del best-seller ‘Sapiens’, Yuval Noah Harari, el Tecnohumanisme accepta que l’Homo sapiens tal com el coneixem, ha conclòs el seu curs històric i ja no és rellevant en el futur. També adverteix que l’única manera de poder resistir l’embat de les màquines intel·ligents serà «utilitzant la tecnologia per a crear el Homo deus: un model humà molt superior, que conserva característiques humanes essencials, però també gaudeix de capacitats físiques i mentals millorades». Aquesta visió de Harari és més pròxima al Transhumanisme, l’objectiu del qual és transformar la condició humana mitjançant el desenvolupament i fabricació de tecnologies que milloren les capacitats humanes, a nivell físic, psicològic i intel·lectual.

El TecnoHumanisme, respecte al Transhumanisme, no cerca necessàriament l’evolució a l’Humà Augmentat, ni pretén frenar la possible Cyborgització, només es defineix com a moviment que concep de forma integrada els valors humans, en el context d’un Segon Renaixement, on la visió antropocèntrica posa la Tecnologia al servei de l’Ésser humà.

Aquesta visió s’ha d’aconseguir mitjançant el desenvolupament d’una ètica normativa en l’àmbit tecnològic per a hibridar amb el nou Humanisme de l’Era Digital. Aquesta unió entre pensament i tecnologia, sorgit de l’aplicació de les idees i tesis de les disciplines humanes a les tecnologies emergents disruptivas de la Quarta Revolució Industrial és la base principal del moviment i amb el que s’aconsegueix la seua màxima d’aconseguir l’Antropocentrisme Tecnològic o TecnoAntropoCentrisme. Aquest Tecnohumanisme és l’objecte d’estudi en el projecte IANética del centre d’innovació Las Naves.

COMPARTEIX:
TW - FB