Las Naves crearà una ferramenta pionera en identificar els impactes de la pobresa energètica

4 de maig de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El laboratori d’avaluació de polítiques públiques Avalua·lab de Las Naves i l’àrea d’Energia del centre treballen ja en la confecció d’aquesta innovadora tècnica d’investigació social
  • El projecte GrowGreen, desenvolupat a Benicalap, serà el marc en el que es pose a prova la ferramenta, la qual extraurà els indicadors que assenyalen l’impacte de la pobresa energètica en les persones

Las Naves acull hui i demà dues jornades de grups de discussió en la que intervindran experts en matèries com Salut Pública, Serveis Socials, Ocupació, Mobilitat Sostenible, Habitatge, Energia o Participació, amb l’objectiu de col·laborar en la creació d’una ferramenta pionera per identificar els impactes de la pobresa energètica. Aquesta eina innovadora sorgeix de la iniciativa conjunta del Laboratori d’Avaluació de Polítiques Públiques Avalua·lab de Las Naves, l’àrea d’Energia del centre d’innovació i el projecte GrowGreen, que es desenvolupa en Benicalap i que coordina també Las Naves en València.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, explica que aquesta ferramenta “és molt novedosa. Per primera vegada tindrem una eina que no es limita a quantificar les persones que es veuen afectades per la pobresa energètica en la nostra ciutat, sinó que està dissenyada per identificar les dimensions on impacta la pobresa energètica, i que poden anar des de les econòmiques, fins les socials, de salut, etc.”

Benicalap: primer barri en provar l’eina

Després de les dues jornades de hui i demà, en la que es contrastaran amb les persones expertes convidades totes les variables per identificar l’impacte de la pobresa energètica, s’iniciarà una fase de ponderació i s’elaborarà un qüestionari que serà la base de la ferramenta i es testarà en Benicalap.

El projecte GrowGreen, que diseña i implementa accions innovadores per adaptar-se al canvi climàtic en aquest barri, serà el primer marc en el que s’aplique la ferramenta. Aquesta permetrà conèixer els indicadors de pobresa energètica de Benicalap, i a partir d’ahi s’estudiaran solucions basades en la naturalesa que puguen implantar-se en les llars per tal de pal·liar els efectes de la pobresa energètica. “Estem parlant, per posar un senzill exemple, de la instal·lació d’espais verds que aïllen del fred o de la calor”, apunta Galiana.

Col·laboració d’Avalua·lab, GrowGreen i l’àrea d’Energia de Las Naves

El laboratori d’avaluació de polítiques públiques Avalua·lab, l’àrea d’Energia de Las Naves i el projecte GrowGreen s’han unit per idear aquesta ferramenta que busca trobar solucions que milloren veritablement la vida de les persones. No és la primera vegada, a més, que GrowGreen i Avalua·lab treballen conjuntament. El projecte europeu ha estat sotmès també a una metodologia que avalua el seu impacte positiu en la salut del veïnat, una iniciativa pilot, en aquest cas, duta a terme també amb la Direcció General de Salut Pública i Addicions de la Conselleria de Sanitat.

Carlos Galiana destaca al respecte, “la imprescindible tasca de la transparència, anàlisi i avaluació de les polítiques públiques. Establir metodologies, aplicar tècniques d’investigació innovadores o millorar aquestes ferramentes, forma part també de la nostra responsabilitat com a gestors públics. Volem que les polítiques públiques siguen més eficients cada dia”.

COMPARTEIX:
TW - FB