Imatge de la instal·lació de 7 Fogguru Sensors a La Marina

Las Naves converteix La Marina en un laboratori de dades amb la instal·lació d’una trentena de sensors

18 de febrer de 2021
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

 

  • Aquesta iniciativa forma part del projecte europeu FogGuru, en el que participa Las Naves i que se centra en la gestió de dades basada en “fog-computing o computació en la boira”
  • Les múltiples dades recollides -de trànsit, temperatura, aire, persones, etc.- seran emprades pels participants d’una competició internacional que tindrà lloc del 26 al 28 de març: el Hackaton “Hack the fog”

El Centre d’Innovació Las Naves ha iniciat aquestos dies la instal·lació d’una trentena de sensors de mesurament de dades, repartits per diversos indrets de La Marina de València. Es tracta d’una de les actuacions del projecte FogGuru, una iniciativa europea que, amb el treball de dos grups de doctorands/investigadors i investigadores procedents de diversos països del món, desenvolupa un laboratori urbà de projectes pilots amb els que es practica la gestió de dades basada en “fog computing” o “computació en la boira”.

Els sensors ubicats en diversos indrets de La Marina, formen part a més d’un laboratori “maker” d’Internet de les Coses, creat també pel projecte FogGuru. Aquestos dispositius mesuren paràmetres molt diversos que van des de la qualitat de l’aire, als nivells de temperatura, la direcció o velocitat del vent, els corrents de la mar -instal·lats en aquest cas al fons marí- o altres indicadors com poden ser el moviment de persones o el trànsit. Aquestes dades són utilitzades a posteriori per a realitzar aplicacions dirigides a millorar la sostenibilitat i l’eficiència de La Marina.

Gràcies a aquest laboratori maker, qualsevol persona que ho desitge podrà accedir a la informació d’aquestos dispositius i compartir noves dades de sensors propis de manera pública.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, assenyala que aquest projecte “és un pas més en l’aposta de València per projectes que ens converteixen en referent per l’ús de tecnologies de medició i gestió de dades. Són el futur, i més encara si les posem a disposició de la millora de la sostenibilitat de la nostra ciutat”.

Hackaton per una València més sostenible

Totes les dades recollides per aquestos sensors estaran a la disposició dels i les participants del Hackaton “Hack the fog”, una competició internacional que Las Naves està organitzant amb el projecte FogGuru per als pròxims 26, 27 i 28 de març.

Aquest concurs té com a objectiu la creació, a través de les dades extretes, d’un prototip d’aplicació innovadora per aconseguir una ciutat més sostenible. El concurs comptarà amb mentors i mentores que ajudaran als concursants -de manera individual o reunits en equips- durant tot el repte. Es podrà participar de manera online des de qualsevol país del món.

Les sol·licituds d’inscripció es poden enviar fins el 7 de març de 2021, i tota la informació del concurs es troba al web: www.fogguru.eu/living-lab/hackthefog/

Projecte FogGuru

El “living lab” o laboratori urbà de FogGuru constitueix la segona fase d’aquest projecte que començà a caminar en setembre de 2017. Durant la seua primera etapa, els joves investigadors i investigadores han treballat colze a colze amb el Cicle Integral de l’Aigua i EMIVASA, amb qui han dissenyat un projecte pilot que, a través de l’anàlisi de dades, permet una gestió més eficient de l’aigua i el control i detecció de fuites.

En aquesta segona fase del laboratori urbà a La Marina de València, el muntatge d’aquestos diferents sensors permetrà l’anàlisi i, a més, com dèiem, el compartiment de dades de manera pública.

Las Naves forma part del projecte FogGuru amb les universitats de Rennes i Berlín, l’organització de la CE per a la innovació en el sector digital, EIT Digital, l’empresa tecnològica italiana U-Hopper, i Elastisys, una empresa spin-off de la universitat d’Umea (Suècia).

Si vols consultar la ubicació dels sensors, ací tens el mapa: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1qNpP2YknZCjX8HSA3X9bH20DiGkwpuOx&usp=sharing

COMPARTEIX:
TW - FB