Fotografia de familia de participants en programa Missió Climàtica de Ciuta-lab

Las Naves busca persones que vulguen transformar València amb el seu laboratori ciutadà Ciuta·lab 

1 de setembre de 2023
CATEGORIA:
Labs i Makers
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Las Naves organitzarà el pròxim 5 de setembre a les 18.00 hores una xarrada informativa sobre les Comunitats d’Aprenentatge i Pràctica (CAP) de Ciuta·lab
  • Les CAP seleccionades tractaran la creació de comunitats energètiques locals, el foment de la biodiversitat en horts urbans i voltants, i la naturalització de patis escolars

El centre d’innovació Las Naves busca persones de diferents perfils interessades en la innovació per a transformar la ciutat de València a través del seu laboratori ciutadà Ciuta·lab. Ciuta·lab és un espai en el qual la ciutadania pensa en els reptes que té la ciutat de València i ajuda a buscar solucions entre totes les persones. Aquest espai d’investigació i innovació reuneix persones diverses, amb experiències i sabers diferents, per a dissenyar una ciutat i comunitats sostenibles. Las Naves pretén amb Ciuta·lab ajuntar a actors diversos de les anomenades cinc hèlices de la innovació (sector públic, sector privat, sector academicoinvestigador i societat civil, i mitjans de comunicació) des d’una lògica ciutadana, per a pensar col·lectivament els reptes que té la ciutat orientats a la Missió Climàtica València 2030 i buscar de manera col·laborativa solucions innovadores per a afrontar-los.

La regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha explicat que “la manera de fer innovació de la nostra ciutat és comptant amb tots, amb totes les hèlices de la innovació. Només així podrem tindre una ciutat que siga referent a Europa. La ciutadania juga un paper fonamental i amb el laboratori ciutadà Ciuta·lab li donarem el protagonisme que es mereix. Ara mateix tenim oberta una convocatòria de Comunitats d’Aprenentatge i Pràctica en la qual aprofundirem en temes com la creació de comunitats energètiques locals, el foment de la biodiversitat en horts urbans i voltants, i la naturalització de patis escolars. El nostre objectiu: que la innovació contribuïsca al fet que València siga més sostenible”. 5 de setembre, xarrada informativa sobre les CAP Las Naves organitzarà el pròxim 5 de setembre a les 18.00 hores una xarrada informativa per a explicar a les persones interessades el funcionament d’aquesta primera convocatòria de Comunitats d’Aprenentatge i Pràctica (CAP) de Ciuta·lab. Una convocatòria a la qual podran apuntar-se fins al 15 de setembre a alguna de les CAP seleccionades: creació de comunitats energètiques locals, foment de la biodiversitat en horts urbans i voltants, i naturalització de patis escolars.

Les comunitats energètiques locals són formes d’autoconsum energètic col·lectiu en les quals les persones participants es beneficien de l’energia que produeixen. La CAP dels horts urbans pretén fomentar la biodiversitat d’aquests espais i donar-la a conéixer a través de: introducció i cultiu de llavors tradicionals i recuperació dels coneixements associades a elles; identificació d’altres espècies de fauna i flora lligada als horts; i elaboració de material divulgatiu i de sensibilització sobre el procés, els aprenentatges i les experiències de les persones que participen en ella. I finalment, l’objectiu de la CAP de naturalització de patis escolars és crear un full de ruta per a facilitar la naturalització de patis escolars a la ciutat de València. En un context de canvi climàtic, s’ha evidenciat que la gran part dels patis escolars representen un perill per a la salut de l’alumnat i de la resta de la comunitat educativa, en estar construïts sobre pistes de formigó i mancar de vegetació que mitigue l’efecte illa de calor. Les persones interessades a formar part d’una d’aquestes Comunitats d’Aprenentatge i Pràctica, poden trobar tota la informació i pre-inscriure’s en lasnaves.com fins al 15 de setembre. La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024 Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres». La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB