Las Naves acull Climòmetre, observatori ciutadà d’emissions de CO2 a València

10 de juny de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Climòmetre va ser un dels projectes subvencionats l’any passat per la Delegació d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València.
  • Segons Climòmetre, els sectors que produeixen més emissions de CO₂ a València són l’energia, el transport, els processos industrials, els residus, l’agricultura i la ramaderia. D’altra banda, el sector forestal és l’únic embornal net d’aqueixes emissions, dins del parc natural de l’Albufera.

L’observatori ciutadà d’emissions de CO₂ de la ciutat de València, Climòmetre, s’ha presentat aquest matí en el centre d’innovació Las Naves. Un projecte de MESURA que va ser subvencionat l’any passat per la Delegació d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València.

Climòmetre pretén la creació i posada en marxa d’un observatori ciutadà sobre canvi climàtic del municipi de València que compta amb una plataforma web (climometre.org) on s’emmagatzemaran les dades necessàries per al càlcul d’emissions de GEI (gas efecte d’hivernacle) dels focus d’emissió.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha destacat durant la seua intervenció en la inauguració que “Climòmetre és un exemple de l’èxit d’aquestes subvencions d’Innovació de l’Ajuntament que serveixen per a impulsar projectes d’innovació i que aquests passen del paper a la pràctica, sense oblidar-nos de l’important rol dels premis que posen en valor els projectes ja desenvolupats. Climòmetre és un observatori d’emissions de CO₂ de la ciutat de València, completament alineat en la missió València Ciutat Neutra que vam presentar ahir. La primera de la nostra estratègia d’innovació Missions València 2030”.

Aquest projecte acull la resta d’inventaris i fonts de dades incompletes per a oferir una quantificació integral i completa. A més, també realitza tractaments de les dades per a simular escenaris i altres efectes de determinades actuacions gràcies a la possibilitat d’obtenció de les dades en brut. El resultat obtingut és una quantificació d’emissions de GEI rigorosa, precisa i adaptada a la realitat del municipi com a base per a l’establiment de polítiques i altres mesures de lluita contra el canvi climàtic de manera eficient.

Durant la presentació s’han donat a conéixer les dades d’un inventari de més de 200 indicadors de la ciutat de València. Segons aquests indicadors, els sectors que produeixen més emissions de CO₂ són la energia, el transport, els processos industrials, els residus, l’agricultura i la ramaderia. D’altra banda, el sector forestal és l’únic embornal net d’aqueixes emissions, dins del parc natural de l’Albufera.

La directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, Celsa Monrós, ha incidit en què “si parlem de compensació es tracta d’adaptar els ecosistemes i fer-los més resilients. Hi ha interés i la gent vol compensar les emissions, però abans que reforestar en altres països, millor fer-ho en els nostres ecosistemes”.

Aquest observatori ve a ocupar un buit actual que pot servir a multitud d’organitzacions públiques i privades per a establir els seus plans d’acció i planificació estratègica tenint en compte l’impacte sobre el medi ambient com les normatives europees i nacionals exigeixen.

En la presentació han participat Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del coneixement de l’Ajuntament de València; Jordi Peris, coordinador general d’Estratègies Urbanes de l’Ajuntament de València; Edgar Lorenzo, investigador del grup d’investigació ICTvsCC de la UPV; Javier Urchueguía, catedràtic de la UPV i director del grup d’investigació ICTvsCC; José Manuel Felisi, coordinador de MESURA; Celsa Monrós, directora general del Canvi Climàtic; José Villalba, cap del servei d’Emergència Climàtica i Transició energètica de l’Ajuntament de València, Iván Cuesta, de la Càtedra de Transició Energètica Urbana UPV-Las Naves; i Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València.

Per què es necessita un Climòmetre?

La transició cap a una economia baixa en carboni a nivell local es considera cada vegada més com una contribució crucial per a limitar el calfament global. Això ve reforçat després de la XXV Conferència sobre Canvi Climàtic (COP 25) celebrada en 2019 a Madrid (Espanya) on es recalca “la necessitat urgent de mantindre l’augment de la temperatura mitjana global a molt per davall de 2 °C per damunt dels nivells preindustrials” així com “fer esforços per a limitar l’augment de temperatura a 1,5 °C” considerat un acord mínim per a salvar els compromisos de l’Acord de París de 2016, un acord internacional dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el CC que estableix mesures per a la reducció de les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI).

No obstant això, totes aquestes mesures s’han de prendre sobre dades quantitatives tractades amb rigorositat científica que actualment. Actualment, el municipi de València no compta amb quantificacions i seguiment de quantificacions d’aquestes característiques que aborden tots els sectors d’emissió com a base per a establir polítiques i plans d’acció en matèria de CC.

Com funciona Climòmetre?

Les activitats necessàries per a la implementació del Climòmetre són la identificació de les fonts d’emissió de GEI (Gasos d’Efecte d’hivernacle), identificació de les fonts de dades necessàries i que actors de la societat poden proporcionar-los, identificació dels actors que poden tractar les dades per a oferir quantificacions rigoroses i, finalment, el desenvolupament d’un portal web per a la descàrrega i visualització de les dades i resultats de les quantificacions.

COMPARTEIX:
TW - FB