Las Naves acull a un centenar de professionals de l’avaluació de polítiques públiques

31 de març de 2022
CATEGORIA:
Avaluació de Polítiques Públiques
COMPARTEIX:
TW - FB

Persones expertes en avaluació de tota la geografia espanyola i d’altres països es donen cita en aquest primer esdeveniment que vol convertir el centre en una referència en la matèria

La perspectiva de gènere en l’avaluació, la participació ciutadana o l’avaluació de polítiques verdes i la innovació són alguns dels temes sobre els quals debat i reflexiona aquesta jornada

 

El Centre d’Innovació Las Naves de València, acull durant tot el dia de hui la I Trobada de Professionals d’Avaluació de Polítiques Públiques, un esdeveniment que reuneix persones expertes en aquest sector de diverses ciutats espanyoles i altres països.

 

El president de la Societat Espanyola d’Avaluació, Daniel Catalá, present en la trobada, ha mostrat l’agraïment i remarcat la necessitat d’iniciatives com aquesta: “Volem recollir tot el coneixement i utilitzar-lo per a millorar la comunitat avaluadora. L’avaluació ha de ser el motor de canvi de la gestió pública, no sols un instrument per a rendir comptes. Fòrums com la I Trobada de Professionals d’Avaluació de Polítiques Públiques són necessaris per a fomentar la cultura de l’avaluació”. Catalá ha destacat també que el Laboratori d’Avaluació de Polítiques Públiques de Las Naves, Avalua·lab, ja és una referència en aquest camp.

 

La jornada s’ha dividit en dues sessions de tallers entorn de quatre temàtiques: l’avaluació amb perspectiva de gènere – amb Bàrbara Branchini de la consultora K-Veloce i Fent Estudi-, la participació ciutadana en les avaluacions de les polítiques públiques – amb Daniel Catalá, president de la Societat Espanyola d’Avaluació i Antonio Igea, president de la Xarxa Internacional d’Avaluació-, avaluació de polítiques verdes -amb Josep Gavaldà de Per l’horta- i avaluació de la innovació, amb Ascensión Barajas del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació i Fernando Mèrida, responsable tècnic de la Comissió Europea.

 

Perspectiva de gènere en l’avaluació

A més, la trobada també celebra dos debats. Al matí ha tingut lloc: “La importància d’incloure la perspectiva de gènere en l’avaluació de les polítiques públiques”, amb Mónica Macía, tècnica de l’Institut per a l’Avaluació de les Polítiques Públiques i Victoria Sánchez, vicepresidenta de Red2Red. Macía ha indicat que és necessari “que les diferents normatives existents contemplen la perspectiva de gènere perquè les polítiques públiques la tinguen també en compte; així com necessitem també responsabilitat per part dels qui les dissenyen. Ja en la planificació d’aquestes polítiques públiques s’ha de pensar en els impactes, si tindrà una implicació en gènere. És un treball d’a poc a poc, d’aigua sobre pedra”.

 

Per part seua, Victoria Sánchez ha subratllat que és imprescindible “que convencem que la perspectiva de gènere és molt important. Cal obligar més, igual que hi ha objectius sobre sostenibilitat que cal complir, també en matèria de gènere”.

Retornar la confiança en la democràcia

Aquesta vesprada tindrà lloc el segon dels debats: “El paper de l’avaluació per a retornar a la ciutadania la confiança en la democràcia”, on participaran Cristina Monge, sociòloga i politòloga especialista en moviments socials i emergència climàtica, Javier Aroca, jurista i antropòleg i José Luis Osuna, catedràtic de la Universitat de Sevilla i director de la Càtedra Carlos Román d’Avaluació de Polítiques Públiques.

Missions València 2030

Aquesta I Trobada de Professionals d’Avaluació de Polítiques Públiques està emmarcada també amb les Missions València 2030, impulsades pel centre d’innovació Las Naves i per la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València. Es tracta d’un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

 

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB