L’aplicació mòbil del projecte Activage ajuda a l’atenció a les persones majors durant la quarantena

14 de abril de 2020
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

  • En el projecte pilot ACTIVAGE sobre «Smart Living per a envellir millor», participen actualment a València més de 500 persones majors i al voltant de 1.000 cuidadors.
  • Els sensors de presència i moviment estan instal·lats en les llars de persones majors de 65 anys que viuen soles o passen gran part del dia sense companyia.

La tecnologia instal·lada gràcies al projecte europeu ACTIVAGE que s’està desenvolupant a la ciutat de València està resultant molt útil durant el període de quarantena per Coronavirus. D’una banda, les persones majors se senten més segures sabent que estan monitorades a través dels sensors instal·lats en les seues llars; d’altra banda, els seus familiars i/o cuidadors, poden fer un seguiment de l’activitat dels majors dins i fora de la llar a través d’una aplicació mòbil (d’ús exclusiu per als participants) , i reaccionar si és necessari en cas de comportaments inusuals.

Aquest projecte desenvolupat a València està liderat per LAS NAVES amb l’Ajuntament de València, a més de les entitats Atenzia, Gesmed i Iniciativa Social Integral, -especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili i altres serveis sociosanitaris destinats a persones majors-. Mysphera per la seua part actua com a desenvolupador de la tecnologia del pilot, i el seu objectiu és allargar l’autonomia de persones majors que viuen soles amb l’atenció i seguiment “en remot” dels seus familiars.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana ha explicat que “en temps de quarantena aquest pilot està demostrant tot el seu potencial, fins i tot en situacions complicades, tant per a les persones majors com per als familiars, ja que poden consultar els moviments del familiar en la llar o en el cas que hagen eixit, conéixer en quin moment del dia, si han realitzat el recorregut habitual i quin ha sigut la duració de l’eixida, simplement utilitzant una aplicació instal·lada en els seus mòbils”.

La seua utilitat durant el confinament

“La meua mare que presenta deterioració cognitiva s’ha escapat de casa ja tres vegades, gràcies als sensors d’ACTIVAGE puc saber si està intentant eixir de casa, la qual cosa ara mateix és molt valuós per la seua pròpia seguretat” comenta Inma Ruiz, una dels centenars de familiars que viuen la quarantena pegades al seu mòbil per a supervisar la informació que li envien els sensors instal·lats a casa de la seua mare.

D’altra banda, Isabel Huerta, filla de Màxima Tórtola, una de les 500 persones participants en el pilot ACTIVAGE, ens conta que “en temps de confinament la preocupació per la meua mare en estar sola tant de temps a casa és major, però gràcies a aquests sensors puc consultar amb freqüència que segueix amb les seues rutines diàries, la qual cosa em tranquil·litza molt”, ha declarat

El confinament és especialment dur per a les persones majors, que acusen més la soledat i el no poder relacionar-se amb ningú, “per això dispositius així ens ajuden molt a estar pendents sense la necessitat d’estar cridant contínuament” ha confirmat Amparo Alfaro, filla de l’usuari Constantino Alfaro.

Els beneficis de “la tranquil·litat” en aquest cas també es poden apreciar en doble sentit, ja que les persones majors usuàries també comenten que “saber que el teu familiar pot saber si t’ha passat alguna cosa et tranquil·litza molt amb la comoditat que no et resta independència ni et sents atabalat”, comenta Constantino Alfaro

El regidor d’Innovació ha recordat que a València ciutat hi ha més de 43.600 persones majors de 64 anys vivint soles, “a les quals amb bastant seguretat els seria de molta utilitat, a elles i al seu entorn més pròxim, el poder comptar amb una tecnologia com la d’ACTIVAGE”.

Envelliment més actiu i saludable

ACTIVAGE té com a finalitat aconseguir un envelliment més actiu i saludable de les persones majors a través de l’ús de les tecnologies conegudes com a “Internet de les Coses”. En concret, ACTIVAGE es desenvolupa actualment en 12 pilots repartits al llarg de 9 països europeus.

El projecte europeu ACTIVAGE compta amb una dotació de 25 milions d’euros, dels quals 1’7 milions estan assignats a València.

 

COMPARTEIX:
TW - FB