València prova la jornada laboral de quatre dies

24 de març de 2023
CATEGORIA:
Avaluació de Polítiques Públiques
COMPARTEIX:
TW - FB

València inicia un projecte pilot de jornada laboral de 32 hores a la setmana. Es posa en marxa el 10 d’abril, i s’aprofita les festivitats de Dilluns de Pasqua, Sant Vicent Ferrer, el Primer de Maig i la declaració del 24 d’abril com a festivitat local de València, allargant-se fins al 7 de maig. Aquest projecte pilot mensual es desenvolupa per primera vegada en el món a València. L’objectiu és fer un estudi durant un mes i utilitzar les conclusions per a fer un informe d’abast europeu i internacional que avalue l’impacte de la seua aplicació i les conseqüències quant a l’oci, la mobilitat, l’economia i la salut de les persones.

Sota el lema “Treballar diferent. Viure millor. València ho posa a prova”, el pilot tracta d’obrir un debat sobre el futur laboral i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, ja que la reducció de la jornada té a veure amb el consum o la mobilitat. Aquesta experiència se suma a altres semblants dutes a terme en diversos països del món, entre ells Lituània, el Regne Unit, Nova Zelanda, Alemanya, Suècia, Islàndia, Portugal o el Japó.

Las Naves és l’entitat encarregada de dur a terme l’avaluació del pilot. Serà fonamental conéixer quines són les valoracions de la ciutadania, com impacta la jornada de quatre dies en les seues vides, si tenen més temps per a conciliar, més temps per a practicar esport, per a l’oci, per a desconnectar, si agafem més o menys el cotxe, etc. Durant l’avaluació del pilot, es formularan totes aquestes qüestions a través d’entrevistes aleatòries a la ciutadania.

El programa pilot

El programa pilot plantejarà l’afecció de la jornada laboral de 32 hores setmanals repartides en quatre dies a partir de l’estudi de tres grans àmbits: la salut i el benestar social, l’emergència climàtica i l’economia. En aquest sentit, s’analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar, el descans, l’impacte de la mesura sobre els gasos d’efecte d’hivernacle, la qualitat de l’aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit, la xarxa pública de transport, el turisme d’interior, l’hostaleria, el comerç i les compres en comerços i botigues, entre altres qüestions.

Ajudes a empreses interessades

La Generalitat Valenciana també ha llançat una convocatòria d’ajudes per a les empreses privades que decidisquen implantar la jornada de 32 hores a la setmana. Es tracta del segon any en què es posa en marxa aquesta iniciativa de la Conselleria d’Economia que atorga aquest tipus d’ajudes. Si estàs interesseu@ pots accedir directament a través d’aquest formulari web.

COMPARTEIX:
TW - FB