La UPV i Las Naves presenten noves eines per a combatre la soledat no desitjada de les persones majors 

22 de febrer de 2023
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En el marc del projecte Healthy Loneliness, han desenvolupat noves tecnologies i material didàctic per a lluitar contra la soledat no desitjada, en col·laboració amb associacions veïnals i centres de salut. Han impulsat també la figura dels “Radars de soledat”
  • Els resultats finals d’aquest projecte europeu s’han presentat aquest matí a València

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València, al costat de professionals del centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, han desenvolupat noves eines que permeten identificar a les persones majors en risc de soledat i minimitzar l’impacte negatiu que té sobre la salut. Ho han fet en el marc del projecte Healthy Loneliness, desenvolupat durant més de dos anys en diverses ciutats europees, i els resultats de les quals s’han presentat aquest matí a València.

“La soledat s’està convertint en un problema urgent de salut pública que exigeix intervencions polítiques eficaces. En 2016, el 12% dels ciutadans de la UE se sentia només. Amb la pandèmia de COVID-19 i el distanciament social, les xifres han augmentat al 25%. Encara que la soledat afecta a ciutadans de tots els grups d’edat, la seua prevalença és desigual i s’accentua més en persones majors de 65 anys. Diversos estudis demostren que els efectes de la soledat són perjudicials per a la salut, però també tenen impactes significatius en la cohesió social i la confiança comunitària, d’ací la importància d’aquest projecte”, destaca Vicente Traver, responsable del grup SABIEN-ITACA de la Universitat Politènica de València i coordinador de Healthy Loneliness

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha recordat que “des del centre d’innovació Las Naves hem volgut aportar el nostre granet d’arena a combatre aquesta problemàtica i portem diversos anys treballant en aquest tema. El nostre enfocament de “Persones innovant per a persones” ens porta a detectar les necessitats reals de la gent d’aquesta ciutat per a abordar-les mitjançant solucions innovadores, i ja llavors identifiquem la Soledat No Desitjada com un repte emergent, arribant a ser una de les àrees de rellevància clau de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, en el marc dels models de Ciutat Saludable i Ciutat Compartida”.

Dins del programa implementat a València, el consorci ha proposat la creació dels anomenats “Radars de Soledad”. “Es tracta de persones que estiguen pendents de situacions de risc, que alerten als serveis socials i serveis sanitaris per a mobilitzar els recursos necessaris que promoguen un envelliment saludable i en comunitat”, apunta Antonio Martínez Millana, investigador de SABIEN-ITACA de la UPV.

A més, en el marc del projecte s’ha elaborat material educatiu orientat a persones majors en risc de soledat, professionals de la salut i a la ciutadania en general i s’han desenvolupat diferents activitats, basades en aquests materials, encaminades a incrementar les competències de les persones majors que viuen en soledat.

A més, el projecte va impulsar també accions de formació tecnològica bàsica dirigida a persones majors, per exemple, per a configurar un telèfon intel·ligent i manejar-se amb aplicacions mòbils com a App Salut de la GVA i del Geoportal i AppValència de l’Ajuntament de València. “A més, s’ha posat l’accent sobre la nutrició, un aspecte fonamental i que influeix de manera molt significativa la salut de les persones”, afig Vicente Traver.

De cara a un futur pròxim, el professor Traver vaticina una possible tendència per a millorar els programes d’atenció sociosanitària: “Les activitats pràctiques en la comunitat seran el focus de les pròximes polítiques de salut comunitària, i en aquest projecte hem confirmat que l’existència de guies per a la implementació de les Activitats de Capacitació Pràctica són una eina ideal per a combatre la soledat no desitjada”.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Tindre una ciutat més saludable és un dels objectius de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, la Missió Climàtica de la qual vol convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB