Fotografía d'una participant de Pedaletjant amb Dones de Ciència davant un mural del itinerari

La UPV i Las Naves llancen una nova edició de les rutes guiades amb bicicleta “Pedalejant amb Dones de Ciència” 

26 de octubre de 2023
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les rutes tindran lloc tots els dissabtes, des d’este 28 d’octubre, fins al 16 de desembre. Són gratuïtes prèvia inscripció.
  • Esta segona edició de les rutes permet visitar fins a tretze dels murals del projecte Dones de Ciència

La Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València posen en marxa este dissabte, 28 d’octubre, una nova edició de les rutes amb bicicleta ‘Pedalejant amb Dones de ciència’. Les rutes són gratuïtesprèvia inscripció– i tindran lloc tots els dissabtes fins al 16 de desembre, al matí -a les 11h- i a la vesprada -a les 17h. Permeten visitar fins a 13 dels murals del projecte Dones de Ciència, amb tres itineraris diferents, que porten per títol: La ciència que abraça, Resiliència i paciència i De la Lluna a l’Antàrtida. Totes les rutes estaran guiades i dinamitzades per persones expertes en l’àmbit cultural i permetran conéixer un poc més sobre cadascuna de les protagonistes dels murals, tant les científiques homenatjades com les artistes autores dels murals. La ciència que abraça La ruta “La ciència que abraçatranscorre pels murals de Mae Jemison, pintat per Galletamaria; Hypatia d’Alexandria (artista: Milu Correch), Anna Lluch (artista: Dafne Tree i Ana Langeheldt) i Pilar Mateo (artista: Alba Fabre). Des de l’antiga Grècia fins a l’actualitat, esta ruta traça un recorregut pels descobriments i els relats d’estes grans científiques, mentre es visiten els barris de Torrefiel, Orriols i Benimaclet, fins a acabar als jardins de Vivers. Resiliència i paciència L’itinerari “Resiliència i paciència” té com a eix conductor a científiques que han fet descobriments en l’àmbit de la salut, i aprofundeix en la importància de la perspectiva- i la persistència– de moltes dones per a tractar afeccions que els afecten, a vegades exclusivament, i els avanços que incorporen les noves tecnologies al tractament de la salut física i mental. Esta ruta transcorre pels barris de Patraix i Malilla i permet conéixer els murals en homenatge a Concepción Aleixandre (artista: Virgínia Bersabé), Ana Freire (artista: María Antonieta Canfield) i María Vallet (artista: Roseta). De la Lluna a l’Antàrtida I en la tercera ruta, el viatge és l’eix conductor. Partint des de la UPV, en el qual es troben els murals de Margarita Salas (artista: Lula Goce) i Valentina Tereshkova (Alba Trench) esta ruta discorre pels Poblats Marítims de València i acaba el seu recorregut en la mar, a la platja de Pinedo, passant pels murals de Sofia Kovalevskaya (artista: Julieta XLF), Josefina Castellví (Carxot Jack), Hedy Lamarr (Carla Fuentes) i Anna Veiga (Marta Lapeña).

Esta activitat s’emmarca dins del projecte Dones de Ciència que totes dues institucions desenvolupen des de 2019, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i que visibilitza el paper de la dona en la ciència i l’art a través d’espectaculars murals repartits per la ciutat i la seua àrea metropolitana –principalment en centres educatius. Des de la seua posada en marxa, són 36 els murals que han cobrat vida ja gràcies a este projecte, entre ells els 13 que formen part de la segona edició de les rutes Pedalejant amb Dones de Ciència.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024 Actualment València aborda este procés sota la Missió Climàtica València 2030, que unifica una mateixa iniciativa i esforç les dues missions europees sobre el clima per a millorar el problema del canvi climàtic, alhora que ens adaptem i cuidem de les persones davant els efectes i conseqüències de fenòmens meteorològics adversos.

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB