Fotografia de l'inauguració de l'espai Dones de Ciència a la UPV

La UPV i Las Naves inauguren en AIJU el “Espai Dones de Ciència”, per a la promoció de la ciència a través del joc 

6 de febrer de 2024
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’espai incorpora tres vinils dels murals que el projecte Dones de Ciència dedica a Sara García Alonso, primera astronauta espanyola de la història; a la primatóloga Jane Goodall, i a la matemàtica Sofia Kovalevskaya
  • Sara García Alonso ha participat en la inauguració d’aquest nou espai i en diferents tallers de divulgació científica per a alumnat de tercer de Primària
  • L’acte s’emmarca en els actes del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

El projecte Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València i Las Naves, amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, compte des de hui amb un nou espai en la seu principal de AIJU, situada a Ibi, Alacant, bressol del joc i del joguet.

Gràcies a la col·laboració entre aquestes entitats, hui s’ha inaugurat en el ToyLab Experience de l’institut tecnològic el “Espai Dones de Ciència”, un acte que ha comptat amb la participació de Sara García Alonso, primera astronauta espanyola de la història. En aquest espai, AIJU incorpora tres vinils de grans dimensions amb la imatge dels murals que el projecte Dones de Ciència dedica a la primatóloga Jane Goodall, a la matemàtica Sofia Kovalevskaya i a la mateixa Sara García Alonso.

“Amb aquest nou espai, el projecte Dones de Ciència fa un pas més en el seu objectiu de contribuir a visibilitzar a grans referents femenines de la ciència i la tecnologia i a despertar vocacions científiques entre l’alumnat més jove. I ho fa de la mà d’un institut tecnològic de referència internacional en l’àmbit del joc i l’educació com és AIJU”, ha destacat José Francisco Monserrat, vicerector de la UPV.

Anna Melchor, tècnica d’I+D+i de Las Naves, ha explicat que “aquest projecte és un exemple de projecte divulgatiu amb l’objectiu de despertar vocacions científiques entre les més joves, que va nàixer a la ciutat de València però cada vegada està arribant més lluny. Ara en aquest institut tecnològic. Una mostra de com l’Acadèmia i la col·laboració públic-privada, si treballen juntes de la mà, poden avançar i tindre èxit en els seus propòsits”.

Per part seua, Ana Mata, coordinadora de la Guia de AIJU, ha assenyalat que, tant el projecte Dones de Ciència com el Toylab Experience de AIJU, es troben totalment alineats i que, gràcies a aquesta col·laboració, “es pot mostrar la importància del joc i del joguet per a la infància, amb especial atenció al foment de l’interés per la ciència en la infància, a través d’uns referents aspiracionales molt clars”.

La inauguració del nou Espai Dones de Ciència en AIJU s’emmarca en els actes del dia internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra el pròxim 11 de febrer. Durant l’esdeveniment, s’han celebrat també diferents tallers de divulgació científica, organitzats pel departament d’Investigació Infantil i Pedagogia de AIJU, en els quals ha participat alumnat de tercer de Primària del Col·legi d’Educació Infantil i Primària ‘Vessador’ d’Ibi, acompanyats per Sara García Alonso.

“Crec que és important dotar a xiquets i xiquetes d’exemples de persones que són pròximes a ells, que han aconseguit convertir-se en astronautes, científics, enginyers, en tota mena de professions i també donar-los exemples de per a què poden servir eixes professions; crec que és la millor manera d’estimular eixa vocació i eixe interés per les ciències. Cal seguir avant i perseguir les coses amb passió, òbviament que amb esforç, però es pot arribar molt lluny i el que han de tindre clar les xiquetes, els xiquets, tothom és que no hem d’autolimitar-nos, que hem de perseguir allò que ens motive perquè es pot aconseguir”, ha destacat Sara García Alonso.

Durant la seua intervenció, la investigadora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) ha remarcat que ser una de les homenatjades en aquest projecte, amb el mural de Yuda, és un dels regals més bonics que m’han fet en la meua vida. “No puc estar més feliç d’inaugurar aquest nou espai Dones de Ciència en AIJU, i compartir l’experiència amb tots aquests xiquets que han vingut a divertir-se i a aprendre de ciència, jugant. Xopar-se de manera lúdica de tot aquest tipus de coneixement és la millor manera d’aprendre i desenvolupar vocacions científiques”.

Aprendre jugant

L’aprenentatge a través del joc té uns beneficis molt clars pel que fa a la motivació i el compromís dels xiquets i xiquetes. Fet que s’ha vist reforçat durant aquests tallers, que han mostrat el gran potencial que té el joc i el joguet per a despertar l’interés científic en la infància.

“Jo així ho vaig fer. Record tota la meua infància jugant a tota mena de coses, des de temes més d’enginyeria, més de biologia, fins somiant amb ser astronauta i veient totes les constel·lacions de l’Espai. Eixa va ser la forma en la qual a mi se’m va despertar la vocació científica i crec que vaig triar els camins que vaig triar en part per eixa infància lúdica relacionada amb la ciència”, ha conclòs Sara García Alonso.

 

COMPARTEIX:
TW - FB