La UPV, Las Naves i l’IVACE participen en el nou EIT Cultura i Creativitat, que impulsarà la competitivitat dels sectors i indústries culturals i creatius europeus

29 de juny de 2022
CATEGORIA:
ICC
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Sota el lema “Creat a Europa”, ICE- Innovation by Creative Economy reuneix un consorci paneuropeu de 50 excel·lents universitats, institucions d’investigació, empreses, inversors i associacions de 20 nacions
  • El EIT Cultura i Creativitat començarà a funcionar en 2023 i rebrà més de 150 milions d’euros de suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) al llarg de dos períodes de set anys abans de ser autosostenible

El Consell d’Administració de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) ha seleccionat a l’Associació ICE per a establir el EIT Cultura i Creativitat. La novena comunitat d’innovació començarà a funcionar en 2023 amb la missió d’impulsar la competitivitat dels sectors i indústries culturals i creatius europeus (CCSI) i reforçar el seu paper com a motors de prosperitat per a Europa.

El consorci ICE- Innovation by Creative Economy, coordinat per Fraunhofer i presidit pel director general interí, Bernd Fesel, va ser seleccionat entre cinc consorcis en un procés que va finalitzar el 22 de juny a Budapest (Hongria). La proposta guanyadora està dissenyada per a desbloquejar el valor latent dels sectors i indústries culturals i creatives per a convertir-se en un dinamitzador per a la transformació verda, digital i social d’Europa. El EIT Cultura i Creativitat rebrà més de 150 milions d’euros de suport del EIT al llarg de dos períodes de set anys abans de ser autosostenible.

La Universitat Politècnica de València participarà en el EIT Cultura i Creativitat en qualitat d’Associada de EURECAT, organització que exercirà de coordinador del Centre de Co-Localització per al Sud-oest d’Europa (CLC South West). A més de la UPV, són diverses les institucions valencianes que donen suport a aquest projecte, entre les quals cal destacar el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, així com l’IVACE, Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial.

Sota el lema “Creat a Europa”, ICE reuneix un consorci paneuropeu acuradament elaborat de 50 excel·lents universitats, institucions d’investigació, empreses, inversors i associacions rellevants per a tota la CCSI en 20 nacions. “La diversitat és la porta d’entrada a la innovació. Estem orgullosos d’haver creat un consorci divers en molts sentits, però sobretot que fa honor a la naturalesa de les CCSI europees: el nostre és un sector format per multitud de PIME i actors molt xicotets”, afirma Bernd Fesel, director general interí i portaveu de l’equip guanyador.

Les CCSI són motors clau del creixement econòmic i la creació d’ocupació en tota Europa. Representen el 5,5% del PIB total de la UE i el 6,2% de la mà d’obra europea; el 80% dels 2,9 milions d’empreses de les CCSI són petites empreses i microempreses. Al mateix temps, no són només empreses, sinó que representen la diversitat europea i la seua unitat. El EIT Cultura i Creativitat serà clau per a donar suport a la recuperació i la cohesió d’Europa. “Serà una Comunitat d’innovació oberta: oberta a empresaris, artistes, autònoms, innovadors socials, agents culturals. La innovació i el canvi són possibles quan tots els actors -grans i xicotets, amb i sense ànim de lucre- es reuneixen la mateixa altura en espais de col·laboració per a abordar els urgents reptes de la societat”, conclou Fesel.

Amb seu a Renània del Nord-Westfàlia (Alemanya), el EIT Cultura i Creativitat tindrà sis oficines subsidiàries, denominades Co-Location Centres, Centres de Co-Localització, a Amsterdam, Barcelona, Bolonya, Hèlsinki, Kosice i Viena. Aquests centres regionals duran a terme aquesta vocació oberta comprometent-se i canalitzant les necessitats i expectatives dels ecosistemes locals i regionals i proporcionant serveis de CCI rellevants i adequats a cada ecosistema i grups d’interés, incloent-hi estudiants, startups, inversors de capital de risc i responsables polítics.

Sobre les Comunitats de Coneixement i Innovació

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) reforça la capacitat d’innovació d’Europa, impulsant solucions als urgents reptes mundials i fomentant el talent empresarial per a crear un creixement sostenible i ocupacions qualificades a Europa. El EIT és un organisme de la UE i part integrant d’Horitzó Europa, el Programa Marc d’Investigació i Innovació de la UE. L’Institut dona suport a associacions paneuropees dinàmiques, les Comunitats de Coneixement i Innovació del EIT, compostes per empreses, laboratoris d’investigació i universitats líders, cadascuna de les quals es dedica a resoldre un desafiament mundial urgent, des del canvi climàtic fins a la salut, passant per les energies renovables. Juntament amb els seus principals socis, la Comunitat EIT ofereix:

– titulacions i cursos d’educació empresarial en tota Europa que transformen als estudiants en emprenedors, com Dora Palfi, de imagiLabs, que ajuda a introduir la codificació a dones joves i xiquetes, amb el suport de EIT Digital

– serveis de creació i acceleració d’empreses que porten les idees i les empreses en embrió al següent nivell, com Northvolt, que fabrica les bateries d’ions de liti més ecològiques del món, amb el suport del EIT InnoEnergy

– projectes d’investigació impulsats per la innovació que converteixen les idees en productes connectant a socis, inversors i experts, com Diabeloop

– D4Kids, un sistema d’intel·ligència artificial per a millorar la gestió de la diabetis tipus 1 en els xiquets, secundat pel EIT Salut.

El EIT és el major ecosistema d’innovació d’Europa i reuneix a prop de 3.000 socis de les principals organitzacions empresarials, d’investigació i educatives de tota Europa en més de 60 centres d’innovació de tota Europa. El EIT ha impulsat a més de 3.800 empreses de nova creació i a escala, i ha creat més de 1.400 nous productes i serveis que han arribat a recaptar més de 3.900 milions d’euros en capital extern. Més de 3.800 estudiants s’han graduat en programes de màster i doctorat amb el segell del EIT i més de 100.000 han participat en cursos de formació empresarial de la Comunitat del EIT.

COMPARTEIX:
TW - FB