La UPV i Las Naves rendeixen tribut a Rosalind Franklin en el seu projecte Murals Dones de Ciència

16 de setembre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La figura de la investigadora britànica inunda de color i ciència la façana de l’Institut Ramón Muntaner de Xirivella (València).
  • El mural és obra de l’artista castellonenca, Alejandra de la Torre.

La figura de Rosalind Franklin acompanya ja a tot l’alumnat i personal de l’Institut Ramón Muntaner de Xirivella (València). Un mural de grans dimensions, obra de l’artista castellonenca Alejandra De la Torre, inunda de color i ciència la façana del centre.

Amb ell arranca la segona fase del projecte Murals Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València i el centre d’Innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Amb tons vius i molt alegres, en el mural destaca el retrat de la investigadora britànica, envoltada per diferents elements que remeten a la seua trajectòria científica, des de dobles hèlices i raigs X o la icònica “fotografia 51”, que va permetre revelar l’estructura de l’ADN, entre altres. Alejandra de la Torre experimenta amb una “suposada abstracció”, convertint el mural en un joc que permet anar descobrint a tot el que s’acosta a veure’l, alguns de les fites més importants de la carrera de Rosalind Franklin.

“En el mural joc amb els fons, creant unes certes taques que no són aleatòries, sinó que estan directament relacionades amb la història de la investigadora, en concret, amb la seua gran fita, la fotografia 51. També experimente amb figures i referències que sembla que manquen de significat, però que en realitat té a veure amb els mèrits de Franklin. És veritat que no estan en primer pla, però tot aquell que s’acoste a veure el mural, si investiga una mica, les trobarà”, explica Alejandra de la Torre.

I, en el centre, dominant tota la façana i dirigint la seua mirada cap al carrer, sobreïx el retrat de Franklin, ple de traços, vida i color. “Per a mi ha sigut un honor rendir tribut a aquesta investigadora des d’aquest projecte. I per a nosaltres, que som artistes i que ho tenim molt difícil en el món de l’art, homenatjar dones i contribuir al fet que siguen referents de noves generacions adquireix si cap més importància”, conclou Alejandra de la Torre.

María Blasco, Jane Goodall…

I després de Rosalind Franklin, en l’IES Sorolla de València s’albiren ja els traços d’un nou mural. Amb ell, la UPV i Las Naves homenatjaran la científica alacantina, María Blasco. I a final de mes començarà també a prendre forma en BIOPARC València el tribut que el projecte Murals Dones de Ciència rendirà a l’etòloga britànica Jane Goodall.

Web i premi nacional de divulgació científica

El projecte compta amb una pàgina web en la qual es pot accedir a tots els continguts generats en el mateix fins al moment: perfils biogràfics de les científiques homenatjades, vídeos sobre el procés de pintura dels murals, entrevistes amb les artistes i/o les investigadores, etc.

Així mateix, la web inclou també un pla en el qual es localitza cadascun dels murals, oferint així als usuaris la possibilitat de realitzar un recorregut per la ciutat descobrint –o redescobrint- a les científiques homenatjades.

La iniciativa, comissariada per Joan Peiró, catedràtic de la Facultat de Belles arts de la UPV, i Juan Canales, professor del mateix centre, va ser triada l’any passat com a millor projecte de l’any de divulgació científica per la Xarxa Nacional d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), que s’engloba dins de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació.

Visita la web: http://donesdeciencia.upv.es/index_c.html

COMPARTEIX:
TW - FB