La UPV i Las Naves rendeixen tribut a l’oceanògrafa Josefina Castellví en el Cabanyal

8 de juliol de 2019
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural, obra de les artistes Cachetejack, està situat en la façana principal de la seu de l’Associació de Comerciants del Marítim (ACIPMAR).
  • Forma part del projecte Murals Interactius Dones de Ciència, impulsat amb la col·laboració de la FECYT del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La confluència entre el carrer Barraca i l’avinguda Mediterrani, una de les artèries principals del Cabanyal, flama ja l’atenció dels veïns del barri. Però no solament a ells; també als quals s’acosten a la platja. El que sorprén a tots és un espectacular i cridaner mural dedicat a l’oceanògrafa Josefina Castellví. Ella és l’última protagonista –fins al moment– del projecte Murals Interactius Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

El mural inunda de color i ciència la façana principal de l’Associació de Comerciants del Marítim (ACIPMAR). Obra de les artistes Cachetejack, es tracta d’una intervenció carregada de simbolisme, en la qual el seu protagonista es va obrint camí en el món de la investigació travessant amb pas ferm les glaceres de la seua gran passió, del seu paradís: l’Antàrtida.

“Castellví és una pionera, una dona forta, lluitadora i apassionada per la seua investigació, i així ho hem volgut transmetre en el nostre mural, amb una figura carregada de colors vius, forts i alegres, com ella”, destaca Nuria Bellver, il·lustradora de Torrent i una de les components de Cachetejack, juntament amb la turolense Raquel Fanjul.

Investigació científica a l’Antàrtida

Nascuda en 1935, Josefina Castellví va estudiar biologia; després d’acabar la carrera en 1957, va aconseguir una beca del govern francés per a estudiar bacteris marins. En 1960 s’ofereix per a treballar i acabar la tesi en l’Institut d’Investigacions Pesqueres (l’actual Institut de Ciències de Mar, del qual va ser directora anys més tard).

Des de 1984 va participar en la posada en marxa de la investigació científica a l’Antàrtida, que va cristal·litzar amb la inauguració al gener de 1988 de la Base Antàrtica Espanyola Juan Carles I, de la qual va ser cap entre 1989 i 1993. “En aquests aquests gels es troba inscrit el passat del planeta i també el seu futur”, afirmava Castellví. En 1994 va tornar a Barcelona a dirigir l’Institut de Ciències de Mar, i es va jubilar l’any 2000 amb nombrosos premis, reconeixements i homenatges a l’esquena. A tots ells se’ls afig ara el que la UPV i Las Naves, amb la col·laboració de la FECYT, li rendeixen amb aquest nou mural.

Interactiu

Després de la inauguració del mural divendres passat en la seu de ACIPMAR, la intervenció pictòrica de les Cachetejack es completarà amb diferents continguts interactius als quals es podrà accedir des de l’app Dones de Ciència, desenvolupada pel grup UNIT Experimental de la UPV i que pot ser descarregada tant en AppStore com en Google Play.

Aquests continguts permetran conéixer una mica més sobre la figura de Castellví, la seua passió per la biologia marina i pel seu paradís perdut –així cita a l’Antàrtida, així com la seua lluita per a superar aqueixos obstacles que se’ls posava a les dones en aquests camps.

COMPARTEIX:
TW - FB