La UPV i Las Naves rendeixen tribut a les dones científiques amb murals interactius

8 de febrer de 2019
CATEGORIA:
Energia
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El divendres 8 de febrer s’ha inaugurat el primer dels murals interactius del projecte “Murals Interactius: Dones de Ciència”, dedicat a la investigadora Margarita Salas.
  • En els pròxims mesos es pintaran set murals més, en diferents enclaus de la ciutat de València.
  • El projecte és una iniciativa impulsada conjuntament per la UPV i Las Naves, amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Hui s’ha inaugurat el primer dels murals interactius del projecte “Murals interactius: Dones de ciència”, una iniciativa impulsada conjuntament per la Universitat Politècnica de València i el centre d’Innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, amb l’objectiu de visibilitzar i homenatjar investigadores de referència de la ciència nacional i internacional, conjugant en cada mural ciència, gènere, art i noves tecnologies, així com denunciar les conseqüències de la desigualtat de gènere, tant en la construcció de vocacions científiques i investigadores com en el desenvolupament de les carreres professionals de dones en aquestes àrees, les seues condicions laborals, l’accés a àmbits d’investigació i els sostres de cristall als quals encara hui es veuen sotmeses.

Aquest primer mural rendeix tribut a Margarita Salas, la labor científica del qual ha sigut reconeguda amb la concessió de nombrosos premis i distincions i les contribucions de les quals són decisives per a comprendre els mecanismes de rèplica del material genètic. L’asturiana Margarita Salas és actualment professora Ad Honorem del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-Universitat Autònoma de Madrid).

El mural, obra de l’artista visual Lula Goce, ocupa 9×5 metres de la façana de rectorat de la Universitat Politècnica de València. En ell, destaca la figura de la Dra. Salas, acompanyada de diferents elements vinculats a la seua trajectòria científica.

“He triat un retrat en el qual la Dra. Salas mostra una expressió seriosa, vinculant-lo al meu treball; m’agrada retratar dones i, en aquest cas, el gest i el contrallum que té li dóna a la imatge més força. El mural remet també als seus estudis, ja que hi ha elements dins del mateix directament relacionats amb les seues investigacions. Tot això, utilitzant com a base pintura plàstica”, explica Lula Goce.

En inauguració del mural, la Dra. Salas ha estat acompanyada pel rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora; el director tècnic de Las Naves, Javier Ibáñez; la directora de l’Àrea de Comunicació de la UPV i codirectora d’aquesta iniciativa, Isabel Tort i el comissari del projecte pictòric i catedràtic de la UPV, Joan B. Peiró.

El rector de la UPV, Francisco Mora, ha assenyalat que per a la institució és un honor iniciar aquest projecte amb una figura com Margarita Salas, “un autèntic referent de la ciència nacional”. El rector ha destacat també la importància d’aquesta iniciativa per a contribuir a la visibilització de les dones en l’àmbit científic, així com per a animar la participació de les dones en ciència i tecnologia, “les xifres de la qual estan allunyades de la igualtat”.

Per part seua, el director tècnic de Las Naves, Javier Ibáñez, ha explicat que “aquest projecte mostra com art, tecnologia i pensament s’aglutinen en una proposta innovadora que reverteix en la justícia de gènere. En la justícia social. En el reconeixement de les nostres companyes, les dones, que tan afectades es veuen en el dia a dia per les diferents violències”.

Mentrestant, Margarita Salas ha assenyalat que “per a mi és un vertader honor que s’haja fet aquest mural i que siga la meua figura precisament la que ocupe aquest lloc tan important; em sent aclaparada per l’honor que se m’ha fet”. Així mateix, ha volgut enviar un missatge a tots els joves investigadors: “que no es desanimen, que si volen, poden”.

“I a les joves, els diria que no se senten discriminades pel fet de ser dones, que les dones podem i que seguisquen avant amb tota l’energia, tota la força i molt treball”, ha assenyalat.

Sobre el projecte

El mural inaugurat hui en el rectorat de la UPV és el primer dels huit que, en els pròxims mesos i en el marc d’aquest projecte, es pintaran en diferents enclavaments de la ciutat de València. Al costat de Margarita Salas, el projecte murals interactius Dones de ciència rendirà tribut, entre altres, a la valenciana, Anna Lluch, una de les oncòlogues més reconegudes en l’àmbit internacional i referent en investigació sobre càncer de mama; Valentina Tereshkova, la primera dona que va volar a l’espai, doctora honoris causa per la UPV l’any 1991; l’astrònoma, matemàtica i filòsofa Hypatia de Alejandria o la matemàtica i científica espacial, Katherine Johnson, “la calculadora “ que va ajudar l’Apol·lo 11 a arribar a la Lluna.

Completen el llistat de dones homenatjades l’arquitecta Zaha Hadid, primera dona a rebre el premi Pritzker, considerat el Nobel de l’arquitectura; Hedy Lamarr, coautora de l’espectre eixamplat per salt de freqüència, sistema de comunicació en el qual es fonamenten tecnologies com el Bluetooth o les connexions sense fils; i la primatóloga i Premi Príncep d’Astúries d’Investigació científica i tècnica en 2003, Jane Goodall.

Murals vius

A més de la intervenció pictòrica, la principal novetat d’aquest projecte -com s’ha pogut veure aquest matí- és que els murals cobren vida en els dispositius mòbils de tots els que s’acosten a contemplar-los.

En cada mural, les persones que s’acosten podran descobrir a través d’una app –desenvolupada pel grup UNIT Experimental de la UPV- diferents continguts, com un text introductori i biogràfic sobre cada investigadora, elaborat Llúcia Martínez, doctora en Biologia i responsable del servei de seqüenciació massiva de la Fundació per al foment de la investigació sanitària i biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

L’aplicació inclourà també una sèrie de preguntes, a manera de trivial, sobre cada protagonista dels murals; i diferents continguts audiovisuals –en el cas de Margarita Salas, una entrevista realitzada recentment en els laboratoris del Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa

El projecte de murals interactius “Dones de ciència” compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

COMPARTEIX:
TW - FB