Xiques amb bicicleta admirant un dels murals dedicats a dones científiques a la UPV

La UPV i Las Naves organitzen rutes guiades amb bici per murals de científiques cèlebres 

15 de setembre de 2022
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Els murals de científiques cèlebres pertanyen al projecte Dones de Ciència que Las Naves i la UPV desenvolupen des de 2019.
  • La inscripció a aquestes rutes és gratuïta i es pot fer a través de la web: www.donesdeciencia.es.

La Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València han presentat aquest matíPedalejant amb Dones de ciència’, una activitat dins del projecte Dones de Ciència que totes dues institucions desenvolupen des de 2019 i que visibilitza el paper de la dona en la ciència a través de murals repartits per la ciutat i la seua àrea metropolitana –principalment en centres educatius. Pedalejant amb Dones de ciènciaconsisteix en rutes guiades amb bicicleta per la ciutat de València recorrent diferents murals en els quals reconegudes artistes han retut homenatge a científiques de la talla de Margarita Salas, Hedy Lamarr, Hipatia d’Alexandria, Ada Lovelace, Mae Jemison o Anna Lluch. Tres nivells de dificultat Les tres rutes són de diferents dificultats i per a tots els públics: fàcil com a “Pioneres i valentes!”, mitjana com a “Arrels i històries de resiliència” i més difícil com a “Contrastos a la ciutat: La ciència i la vida”. Totes seran guiades per expertes dinamitzadores i una persona encarregada de la seguretat viària. Les rutes tindran lloc en horari de matí i vesprada, de manera rotatòria, els dissabtes: 24 de setembre; 1,8, 22 i 29 d’octubre; i 5, 12, 19 i 26 de novembre. Són d’accés lliure i gratuït prèvia inscripció en la web: www.donesdeciencia.es. Les persones participants hauran de portar la seua pròpia bicicleta. Així mateix, també existeix la possibilitat que, qui ho desitge, puga fer la ruta de manera lliure amb un material documental que estarà en la mateixa web, amb els mapes de les rutes, la informació dels diferents murals i la proposta de mediació en cadascuna de les rutes. Dins del programa de la Setmana Europea de la Mobilitat

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha explicat que “estem molt contents de veure com el projecte Dones de Ciència continua creixent, ara amb aquesta activitat de rutes amb bici pels murals que, a més d’aconseguir el seu objectiu didàctic i de conscienciació, impacten directament en la mobilitat de la ciutat, i l’ús de transports com la bicicleta. Un exemple més del que València està treballant per a aconseguir la seua missió de ser climàticament neutres en 2030”. De fet, ‘Pedalejant amb Dones de Ciènciaés una activitat que forma part de les activitats que la ciutat de València té prevista per a la Setmana Europea de la Mobilitat, organitzada per l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, que arranca el 16 de setembre. Capilla, rector de la UPV: “Cal continuar treballant per la visibilització de la dona científica” El rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla, ha destacat també que, “amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, el projecte Dones de ciència fa un pas més per a continuar treballant per la visibilització de la dona en l’àmbit científic i tecnològic, en aquesta ocasió amb uns agradables i divulgatius passejos amb bicicleta per a fer amb la família o amics i que, a més, permeten conéixer una mica més els barris en els quals es troben els murals”. Actualment són 30 els murals realitzats en Dones de ciència, un projecte que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i que continuarà creixent durant aquest nou curs 2022-23. I ho farà amb la inauguració oficial les pròximes setmanes de tres nous murals, en el CEIP El Cid de Mislata, l’IES Conselleria (València) i l’IES Almussafes.

COMPARTEIX:
TW - FB