La UPV i Las Naves homenatgen l’oncòloga Anna Lluch en el projecte “Murals interactius dones de ciència”

12 de juliol de 2019
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural presideix ja la façana principal del centre de salut de Benimaclet.
  • Anna Lluch ha mostrat el seu agraïment per el “gran homenatge” que rep amb aquest mural i ha incidit en la “necessitat de continuar treballant per apoderar el fet de ser dona”.

La figura somrient d’Anna Lluch presideix ja la façana principal del centre de salut de Benimaclet. La prestigiosa oncòloga valenciana, una de les figures més rellevants de la història recent de la ciència valenciana, és l’última protagonista del projecte “Murals interactius Dones de ciència”, iniciativa impulsada per la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València. El projecte compta a més amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

El mural és obra de les artistes Dafne Tree & Ana Langeheldt. En ell sobreïx en un extrem el retrat d’Anna Lluch; en l’altre, un microscopi, que simbolitza la cerca constant en el camp de la investigació científica. Respecte a la gamma cromàtica, predomina el verd, com a símbol de l’esperança, i integra els colors de l’entorn, el dels arbres i les flors grogues, en sintonia amb el retrat també.

A més, Dafne i Anna han aprofitat la forma de l’edifici per a jugar i trencar amb la monotonia de l’horitzontalitat de l’arquitectura, utilitzant eines com a línies trencades que simulen un teixit humà. L’edifici es converteix així, de manera metafòrica, a l’interior del cos humà. I el dibuix, en símbol de l’assaig inherent a la investigació científica.

En la presentació del mural, Anna Lluch ha mostrat el seu agraïment per aquest “gran homenatge” que ha rebut de la mà de la Universitat Politècnica de València i Las Naves. “Em sent molt agraïda, però també molt aclaparada”, ha assenyalat. En la seua intervenció davant els mitjans, la doctora Lluch ha remarcat a més que continuem vivint en una societat on encara existeix discriminació “i hem d’apoderar el fet de ser dona. Aquest mural, que és una meravella, va en aqueix camí, encara que és veritat que el seu protagonista podria haver sigut qualsevol altra dona. Per a mi és un orgull formar part d’aquest gran projecte, l’objectiu del qual precisament és visibilitzar la figura de la dona en la ciència”, ha afirmat Anna Lluch.

Mentrestant, el rector d’Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha destacat la figura d’Anna Lluch, “una dona molt volguda per la nostra societat, amb un currículum extraordinari que li fa ser tot un referent en el camp de la investigació oncològica. Anna Lluch no podia faltar en aquest projecte, amb el qual estem posant en valor el paper de la dona en grans avanços disruptivos en el camp de la ciència i la tecnologia, amb murals repartits per diferents barris de la nostra ciutat”, ha assenyalat el rector de la UPV.

Per part seua, Javier Ibáñez, director tècnic de Las Naves, ha afegit que aquest projecte és important per a “generar vocacions científiques i crear referents com el d’Anna Lluch que puguen inspirar a moltes xiquetes i joves a dedicar la seua vida a la ciència. Només d’aquesta manera canviarà la situació que vivim en el sistema patriarcal actual en el qual, per exemple, veiem molt poca presència de dones en estudis universitaris dedicats a Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques; i quan el veiem, en altres disciplines acadèmiques, trobem que hi ha dones com a docents però conforme anem pujant de jerarquia i responsabilitat va disminuint la seua presència. Projectes com aquests Murals Interactius pretenen revertir aquesta situació”.

Murals interactius

Igual que la resta de murals del projecte, la intervenció pictòrica es completa amb una sèrie de continguts interactius sobre la figura d’Anna Lluch, als quals es pot accedir des de l’app Dones de Ciència. L’aplicació ha sigut desenvolupada pel grup UNIT Experimental de la UPV i pot ser descarregada tant en AppStore com en Google Play.

En aquest cas, l’app inclou una extensa entrevista amb la cap de departament del Servei d’Hematologia i Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de València, en la qual fa un repàs a la seua trajectòria, a la relació entre pacients i metges, així com a la situació de la ciència i el futur dels joves investigadors, entre altres qüestions. I es completa amb un perfil d’Anna Lluch, elaborat per la investigadora de FISABIO i divulgadora científica, Llúcia Martínez; i amb un joc de deu preguntes, que permeten conéixer una mica més algunes dades de la biografia d’Anna Lluch.

Sobre Anna Lluch

Anna Lluch és doctora en medicina en 1985 i catedràtica de medicina des de l’any 2010 a la Universitat de València. Ha sigut directora de més de 30 tesis doctorals i ha rebut nombrosos premis i guardons nacionals i internacionals, molts d’ells a la totalitat d’una carrera de lluita i de tractament del càncer de mama. Va ser guardonada amb la medalla de la Universitat de València l’any 2014 i nomenada doctora honoris causa per la Jaume I de Castelló en 2018. Però, per damunt de tots ells, ha rebut centenars de guardons anònims: els de totes aquelles dones a les quals el seu treball ha donat esperança i qualitat de vida.

Actualment, un 85% de les dones amb càncer de mama sobreviuen en la Comunitat Valenciana a causa de les fantàstiques campanyes de detecció primerenca i als nous tractaments diana o personalitzats, amb una menor toxicitat per a la pacient. En tots aquests avanços ha participat, i lluitat per ells, Anna Lluch.

COMPARTEIX:
TW - FB